Gyártók Mérföldkőhöz ért a Suzuki – ez történt a 39. héten

Mérföldkőhöz ért a Suzuki – ez történt a 39. héten

Pörge Béla | 2023.10.02 07:20

Mérföldkőhöz ért a Suzuki – ez történt a 39. héten

Fotó: Magyar Suzuki Zrt.

Félmillió legyártott S-Cross-on is túl van már az esztergomi Suzuki, informatikai gondok miatt rövid időre minden gyára leállt a Volkswagen Csoportnak, a kapacitásokhoz képest kicsi a kereslet az elektromos autók iránt, ezért több gyártó korlátozza a termelését. Összefoglaltuk, mi történt az elmúlt héten a járműiparban, a kiemelésekre kattintva bővebben olvashat a témákról.

Szeptember utolsó hetén fontos mérföldkőhöz ért el a Magyar Suzuki, különösen az egyik modellje – a tíz éve bevezetett S-Cross crossoverből már félmilliónál is többet gyártottak Esztergomban. Az autó hazánkban kifejezetten népszerű, de más európai piacokon is szeretik. A Suzukival kapcsolatos hír még, hogy fontos közlekedésbiztonsági akciót indított a cég.

Más jellegű okokból került be a hírekbe egy másik hazai autógyár, a győri Audi. A Volkswagen Csoport összes gyára – így a győri is – hirtelen leállt egy informatikai probléma miatt, azonban ez szerencsére gyorsan megoldódott, Győrben csak minimális kiesést okozott, amit még a héten be is hoztak.

A hidrogén is teret követel a jövőben

Hidrogéntechnológiai szakemberképzést indít Magyarországon elsőként a Hidrogéntechnológiai Szövetség és a DUNAGÁZ Gázipari Oktatási és Minősítő Zrt. A képzések és vizsgák megvalósításához a Magyar Hidrogéntechnológiai Szövetség nemcsak szakmai támogatást nyújt az oktatási segédanyagok és vizsgafeladatok kidolgozásában, hanem a szükséges személyi és tárgyi feltételek biztosításában is közreműködik.

Az, hogy a hidrogén mennyire lehet kihívója az akkumulátoros elektromos hajtásnak, még nyitott kérdés, erre jutottak a szakértők a Közgazdász-vándorgyűlésen. Ami biztos, hogy a hidrogén is egyre nagyobb teret kap, jó példa erre a Daimler rekordja.

Kicsi a kereslet az elektromos autók iránt?

A mögöttünk hagyott héten két igen komoly autógyártó kényszerült arra, hogy korlátozza egyes gyáraiban a termelést: a Volkswagen Drezdában és Zwickauban állítja le egyes gyártósorait, a Stellantis pedig Torinóban. Mindkét esetben közös, hogy az e-autók iránt alacsony keresletet nevezték meg a gyártók fő okként.

A kobalt árának csökkenése viszont mindenképpen jó hír lehet az elektromobilitás számára, talán a kereslet is nőni fog az elektromos autók iránt, ha olcsóbbak lesznek.

Érdekességek a magyar tömegközlekedés háza tájáról

A 39. héten két érdekes hírről is beszámolhattuk a hazai tömegközlekedést illetően: miközben a rendszerváltás óta inkább az volt a jellemző, hogy ideig-óráig vidéki buszok segítették ki a fővárost, most a szegediek a BKV-tól vettek selejtezett trolikat és buszokat.

A MÁV is használt járművek beszerzése mellett döntött, a vasúttársaság francia eredetű Siemens mozdonyokat bérel, hogy tartani tudja a menetrendet az IC- és nemzetközi vonalakon.

Tetszett ez a hír? Értesüljön elsőként a járműipari történésekről, iratkozzon fel az autopro.hu hírlevelére az alábbi linken!

Kiemelt Partnereink