Elemzések Vezetőcserével megy tovább a szentgotthárdi Opel – ez történt a 42. héten

Vezetőcserével megy tovább a szentgotthárdi Opel – ez történt a 42. héten

Végh Martin | 2020.10.19 07:18

Vezetőcserével megy tovább a szentgotthárdi Opel – ez történt a 42. héten

Fotó: MTI

Mától már magyar igazgató áll az Opel szentgotthárdi gyárának élén, a ZalaZone építése pedig egy újabb fontos szakaszához ért. Németországban a BMW a mesterséges intelligencia etikus használata mellett tette le voksát, míg a japán Takata még a csődje után is új visszahívási botrányt robbanthat ki. Összefoglaltuk, mi történt az elmúlt héten a járműiparban, a kiemelésekre kattintva bővebben olvashat a témákról.

Október 19-től, vagyis mától, magyar igazgatóval folytatja működését a szentgotthárdi Opel motorgyár. Az új vezető jól ismeri az üzem működését, ugyanis már több mint két évtizede tölt be ott különböző pozíciókat.

A Volkswagen több mint kétezer új robot beszerzésével folytatja gyártási folyamatainak automatizálását, az Audi pedig hivatalosan is bejelentette, hogy Kínában új üzem fog készülni elektromos autók gyártására.

Biztonságos és igazságos automatizálásban hisz a BMW

A BMW Csoport lefektette a mesterséges intelligencia etikus használatának alapelveit. A vállalat egyébként már most is számtalan területen alkalmazza a technológiát, ahogy azt mi is összefoglaltuk.

Az előző héten az is kiderült, hogy a BMW több plug-in hibrid modelljét is vissza kell, hogy hívja az akkumulátor hibája miatt. Ehhez kapcsolódik az a hír is, hogy a tengerentúlon, kigyulladó elektromos Chevrolet Boltok miatt kezdek nyomozást a hatóságok, ami ugyancsak visszahívással végződhet.

Az előzetes adatok alapján a Daimler az elemzői várakozásoknál sokkal jobban teljesített a harmadik negyedévben. A vállalat egyúttal bejelentette, hogy egy új céget alapít, mely a konnektivitásra alapozva fog biztosítási termékeket nyújtani.

A PSA úgy néz ki, hogy kivezeti kínálatából két miniautóját, aminek hátterében az uniós kibocsátási szabályok, illetve a Fiat Chryslerrel folyamatban lévő egyesülés állnak.

Közben a Nissan egy újabb, két és fél év hosszúságúra tervezett autonóm járművekkel kapcsolatos kutatási projektben vesz részt Nagy-Britanniában.

A biztonsági övekkel is gond van

Az előző héten azt is megtudhattuk, hogy a Takata nem csak a légzsákok teszteredményeit hamisíthatta meg, hanem a biztonsági övekét is, ezért most újabb visszahívásokra kell készülnie a gyártóknak.

Magyarországon egy lépéssel közelebb került a ZalaZone tesztpálya a befejezéshez, ugyanis végeztek az okosváros úthálózatának kiépítésével.

Kiválasztásra kerültek a hazai buszállomány megújítását célzó Zöld busz program minősített partnerei is, melyek a demonstrációs szakaszban ingyen fogják kipróbálásra nyújtani az elektromos járműveket.

Növekedést hozott a szeptember

Szeptemberben végre nőttek a hazai újautó-eladások éves összevetésben vizsgálva. Az egész Európai Uniót tekintve úgyszintén nőtt az értékesítések száma a kilencedik hónapban, ahogyan Kínában is, ahol így már egyhuzamban a hatodik hónapban mértek növekedést.

Rontották előrejelzéseiket a német gazdaságkutatók. Mi pedig egy elemzésünkben azt vizsgáltuk meg, hogy milyenek a magyar export kilátásai, és az eredménye egész biztatók.

Kiemelt Partnereink