Trend Távirányítású, csúszótalpas traktorok segíthetnek a bányászatban

Távirányítású, csúszótalpas traktorok segíthetnek a bányászatban

autopro.hu/R.K.E. | 2024.04.27 08:18

Távirányítású, csúszótalpas traktorok segíthetnek a bányászatban

Fotó: Firstgreen

A bányászati halálos balesetek száma 2022 és 2023 között több mint 30 százalékkal emelkedett, és az építőipari halálos balesetek száma is tovább nőtt. A bányászok biztonságának megőrzése érdekében a Firstgreen új, kabin nélküli, távirányítású csúszótalpas traktorok sorozatát dobta piacra, amelyeket kifejezetten a kritikus bányászati műveletekhez terveztek.

Hirdetés

A cég már piacra dobott egy kabin nélküli elektromos rakodót korábban, az Elise CBL-t. Ezt úgy tervezték, hogy lehetővé tegye a teljesen távoli működtetést, csökkentve a kezelő sérülésének vagy az olyan veszélyes anyagoknak való kitettségének kockázatát, mint az azbeszt és a sugárzás a nagy kockázatú bontási környezetekben. És mivel elektromos, mindezt anélkül teheti meg, hogy a dízel kipufogógáz-kibocsátás (amely maga is ismert rákkeltő anyag) hozzáadódna a kezelőit fenyegető veszélyek listájához.

Most a Firstgreen ugyanezt a funkciót kínálja a földalatti bányászok számára az új Rockeat berendezéscsaláddal. „Nagy örömmel mutatjuk be a Rockeat csúszótalpas traktorokat az amerikai piacon, ami jelentős előrelépést jelent a biztonság és a fenntarthatóság terén a hagyományosan veszélyes, nagy károsanyag-kibocsátású iparágakban, mint az építőipar és a bányászat" – mondta Marcus Suess, a Firstgreen Industries operatív vezérigazgatója.

Mit tud a Rockeat?

A Rockeat két modellben kapható. A 700-as és 1200-as elnevezésű két modell 170, illetve 180 centiméter széles, és ólom-savas vagy lítium-ion akkumulátorral kapható. A maximális teljesítmény 3 darab 36,2 lóerős motor, amelyek 3 x 120 newtonméter maximális nyomatékot generálnak, a terhelhetőségük 680, illetve 1500 kilogramm. A töltés szabványos 110 vagy 220 voltos konnektorok segítségével, vagy az akkumulátorok menet közbeni cseréjével történik.

Mindkét esetben a legfontosabb funkció a távműködtetés. A Rockeat gépek a szabványos, Danfoss által kifejlesztett távvezérlő kabinon keresztül, vagy a Firstgreen mobilalkalmazáson keresztül működtethetők a gyors tartalékmegoldás érdekében.

A Firstgreen erőfeszítései a bányászati területre való belépésre nagy érdeklődésre tarthatnak számot az olyan vállalatok számára, mint a Caterpillar és a Liebherr, amelyek szintén dolgoznak a bányászati berendezések villamosításán. Hogy a feltörekvő felszerelésmárka képes lesz-e megvetni a lábát a fülke nélküli, távirányítású gépeivel és az okos, praktikus, akkumulátorcserés technológiával, az még kiderül – írja az Elecktrek.

Tetszett ez a hír? Értesüljön elsőként a járműipari történésekről, iratkozzon fel az autopro.hu hírlevelére az alábbi linken!

Hirdetés

Kiemelt Partnereink