Gyártók Újabb elektromos autókról derült ki, hogy tűzveszélyesek lehetnek

Újabb elektromos autókról derült ki, hogy tűzveszélyesek lehetnek

autopro.hu/V.M. | 2020.10.14 14:20

Újabb elektromos autókról derült ki, hogy tűzveszélyesek lehetnek

Fotó: GM Corporate Newsroom

Az amerikai Nemzeti Közúti Közlekedésbiztonsági Hivatal (NHTSA) új nyomozásba kezdett, miután három Chevrolet Bolt elektromos kisautó kigyulladásáról is jelentés érkezett.

Hirdetés

Mindhárom esetben, a tűz a hátsó ülések alatt keletkezett, mikor a járművekben senki nem tartózkodott. Az egyelőre ismeretlen eredetű tűz valószínűleg az akkumulátorból indulva terjedt át az utastérbe, a hátsó üléseken keresztül.

A vizsgálat összesen 77.842 darab, 2017 és 2020 között készült akkumulátoros elektromos autóra terjed ki. A General Motors – melyhez a Chevrolet tartozik – közölte, hogy együttműködik a hatósággal, egyúttal saját vizsgálatba is kezdtek.

Az eddig ismert három tűzeset közül az egyikre 2019 márciusában, a massachusettsi Belmont városában került sor. A behajtón leparkolt Bolt kigyulladt, majd a három órán át tartó tűz során keletkező füst behatolt a házba, aminek lakói füstmérgezést szenvedtek.

Európában és Koreában is felcsaptak a lángok

A közelmúltban már több olyan alkalom is volt, hogy gyártók tűzveszély miatt hívtak vissza villanyautókat, így a Chevrolet Bolt esete – bár itt még nincs szó visszahívásról – nem egyedi. Nemrég a Hyundai rendelt vissza 25 ezernél is több elektromos Konát Dél-Koreában.

A Ford pedig még nyáron függesztette fel a Kuga plug-in hibridek kiszállításait és értékesítését, mivel a telepek túlmelegedhetnek, és kigyulladhatnak. Nemrég már 20.500 példány visszahívását is elrendelték Európában – jelenti a Reuters.

Kiemelt Partnereink