Elemzések Fóton épít akkukészítő üzemet a BYD – ez történt a 26. héten

Fóton épít akkukészítő üzemet a BYD – ez történt a 26. héten

Végh Martin | 2023.07.03 07:23

Fóton épít akkukészítő üzemet a BYD – ez történt a 26. héten

Fotó: BYD

A kínai BYD akkumulátorok összeszerelésére tervezett üzemet létesít Fóton, továbbá egy másik kínai autóipari vállalat hazai beruházását is bejelentették az előző héten. Külföldön az elektrifikáció leépítést, sőt az egyik autógyártónál gyárbezárást hozott. Összefoglaltuk, mi történt az elmúlt héten a járműiparban, a kiemelésekre kattintva bővebben olvashat a témákról.

A Komáromban elektromos buszokat gyártó BYD 10 milliárd forint befektetésével létesít akkumulátor-összeszerelő üzemet Fóton. A világ vezető elektromosautó-gyártójának beruházása száz munkahelyet hoz létre.

Egy még meg nem nevezett kínai autóipari beszállító Nyugat-Magyarországon építi fel üzemét 7 milliárd forint értékben. A létesítményből a BMW Debreceni gyárába fognak alkatrészeket szállítani.

A Bosch Rexroth innovációs élményközpontot nyitott Budapesten. Ez a második ilyen létesítménye a vállalatnak. Célja, hogy az ipari digitalizáció legújabb eszközeinek segítségével megmutassa, mire képes a modern gyártástechnológia.

Hamarosan elindul a Magnus Aircraft kínai beruházása. A magyar repülőgépgyártó kínai leányvállalata egy repülők összeszerelésével foglalkozó és kutatás-fejlesztő részlegnek is otthont adó épületkomplexumot létesít az ázsiai országban.

Elbocsátás és gyárbezárás

A Ford újabb pozíciók megszüntetését jelentette be. Az Egyesült Államokat és Kanadát érintő, egy jelentős részben az elektrifikáció által indokolt döntés elsősorban mérnöki állásokra terjed ki.

Az elektromos átállás Európában is munkahelyeket követel. A Stellantis-hoz tartozó Opel bécsi gyárát bezárják, mivel az ott készített manuális sebességváltók iránt egyre kisebb a kereslet.

Jól lehet, hogy az elektrifikáció összességében egyre csak gyorsul, a Volkswagen e-autói iránti kereslet azonban így is elmarad a várttól. Emiatt az emdeni üzemben műszakokat törölnek, és a nyári leállás is hosszabb lesz a dolgozók egy részének.

A Tesla Spanyolországban építhette volna fel következő autógyárát, most azonban úgy tűnik, hogy semmi nem lesz a beruházásból. A korábbi kiszivárogtatás érzékenyen érintette a Teslát, ami így visszatáncolt a projekttől.

Kibocsátási ügyekben hirdettek ítéletet

Németországban olyan ítélet született, ami még számos hasonló eljárás eredményére lehet kihatással. A legfelsőbb bíróság szerint három német autógyártó kártérítést kell, hogy fizessen ügyfeleiknek, akik autóiba korábban legálisnak számító kibocsátásszabályozó eszközöket szereltek.

A dízelbotrány kapcsán pont került egy fontos ügy végére. Az Audi volt vezetőjét, Rupert Stadlert felfüggesztett szabadságvesztésre és pénzbüntetés megfizetésére kötelezték. Ezzel egy időben az Audi kettő másik volt munkatársát is elítélték.

Ugyan függetlenül a dízelbotránytól, de távoznia kell pozíciójából az Audi mostani vezetőjének, Markus Duesmannak. Nem ismert, hogy hivatalosan mi áll a vezetőváltás hátterében, de a sajtóban több találgatás is megjelent.

Bővül az európai alapanyagtermelés

Megkezdte működését Németországban a BASF katódanyagot előállító üzeme. Teljes kapacitáson működve akár évi 400 ezer elektromos autóhoz elegendő alapanyagot lesz képes termelni a gyár.

Francia-brit összefogással létesül jelentős lítiumtermelő kapacitás Angliában. A kitermelést és a feldolgozást egy helyen megvalósító projekt önmagában képes lesz fedezni az Egyesült Királyság akkumulátorigényének nagyobbik részét.

Új buszok érkeztek

Tíz új járművel fiatalodott Bács-Kiskun vármegye buszflottája. A 755 millió forint értékű fejlesztéssel a helyközi autóbuszállomány 3,5 százaléka újult meg.

Szegedre nyolc darab elektromos meghajtású BYD K9UD típusú autóbusz érkezett. Az 1,3 milliárd forint értékű beszerzéssel a megyeszékhely buszállományának tizede újult meg.

A cseh autóipari szövetség szerint a helyi autóipar lassan kilábal a világjárvány okozta válságból. Tavaly a cseh autógyártók és beszállítóik bevétele jelentősen nőtt, míg a személyautók gyártásában 10 százalékos ugrás volt mérhető.

Tetszett ez a hír? Értesüljön elsőként a járműipari történésekről, iratkozzon fel az autopro.hu hírlevelére az alábbi linken!

Kiemelt Partnereink