Beszállítók Egyedülálló techközpontot adott át Budapesten a Bosch Rexroth

Egyedülálló techközpontot adott át Budapesten a Bosch Rexroth

Pörge Béla | 2023.06.28 11:37

Egyedülálló techközpontot adott át Budapesten a Bosch Rexroth

A CU.BE ünnepélyes megnyitása - balról jobbra Szászi István, Nagy Márton, Ács István és Thomas Ilkow | Fotó: Pörge Béla

Átadták a Bosch Rexroth innovációs élményközpontját, a CU.BE-ot (Customer Benefits). Ez a világon a második ilyen létesítménye a vállalatnak, ahol a Bosch Rexroth az ipari digitalizáció legújabb eszközeinek segítségével mutatja meg, mire képes a modern gyártástechnológia.

Hirdetés

Június 28-án délelőtt került sor a Bosch Rexroth CU.BE-jának átadására Budapesten. Az eseményen részt vett Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter, Szászi István, a Bosch Csoport vezetője Magyarországon és az Adria régióban, Ács István, a Bosch Rexroth ügyvezető igazgatója és Thomas Ilkow, a Bosch Rexroth kelet-európai és közel-keleti értékesítési régiójáért felelős vezetője.

A CU.BE egy élményközpont, vagy másnéven showroom, ahol miniatűr Ipar 4.0-ás gyártósor, okos szerelőállomások, kollaboratív robotok, digitális iker, hálózatba kapcsolt hidraulika és energiahatékony megoldások segítik a látogatókat egy interaktív térben. Az élményközpont közös gondolkozásra ösztönöz, és segíti az innovációt. Emellett edukációs céllal minden technológia iránt érdeklő diákot és szervezetet is vár a Bosch Rexroth a létesítménybe.

Soha nem látott hatékonyság

Ács István szerint a CU.BE egyik lényege, hogy fontos kipróbálni, látni és megfogni azokat az eszközöket, amikkel fejleszteni akarjuk a vállalkozásokat. Ezt az autóvásárlás előtti tesztvezetéshez hasonlította a szakember.

„A CU.BE ennél is többet nyújt, nemcsak bemutatóterem és helyszín a legmodernebb technológiákkal, hanem nyitott, inspiráló tér, ahol az ipari szereplők együtt dolgozhatnak innovációkon és újdonságokon” - fogalmazott, hozzátéve, hogy a Bosch Rexroth hisz a digitalizációban és abban, hogy a technológia jobbá teszi a világot.

Ács István kiemelte, hogy az összekapcsolt rendszerek és a valós idejű adatelemzés, valamint az innovatív technológiák soha nem látott hatékonyságot és termelékenységet tesznek lehetővé, miközben csökkentik az ökológiai lábnyomot.

Szászi István szerint a világ vezető technológiai színvonalát láthatják az érdeklődők a CU.BE-ban, a vezető elmondta, hogy büszke arra, ami itt megvalósult Budapesten. Kiemelte, hogy fontos a közös munka, mert még az olyan nagyvállalatok, mint a Bosch sem képesek egyedül megoldani a világ kihívásait.

Szászi István, a Bosch Csoport vezetője Magyarországon és az Adria régióban

Szászi István, a Bosch Csoport vezetője Magyarországon és az Adria régióban | Fotó: Pörge Béla

„A Bosch úttörő az Ipar 4.0 technológiák területén, továbbá az innovatív gyártási megoldások vezető szolgáltatója. A jövő technológiáit fejlesztjük. Ahhoz, hogy ebben új eredményeket érjünk el, egyre inkább szükség van az együttműködésre” – mondta, hozzátéve, hogy a CU.BE egyedülálló helyszíne annak az ökoszisztémának, amit a Bosch épít.

Thomas Ilkow magyarul köszöntötte a vendégeket, majd angol nyelvű beszédében az innováció fontosságát emelte ki. Mint mondta, a budapesti CU.BE a német technológiát, a magyar gondolkodást és a nemzetközi összefogást ötvözi.

Az ilyen létesítményekkel erősödik a magyar gazdaság

Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter angolul és magyarul is megköszönte a Bosch beruházást, innovációit és a cég által létrehozott munkahelyeket. Kiemelte, hogy a Bosch és a magyar gazdaság, magyar vállalatok és a magyar kormány közötti kooperáció a jövőben is folytatódni fog a kormány szándéka szerint.

A miniszter szerint Magyarország nemcsak összeszerelőország, hanem egyre inkább fejlesztőközponttá válik, ebben az olyan vállalatok, mint a Bosch sokat segítenek. Mint mondta, a magyar gazdaság egyik alappillére a tudás- és technológiai transzfer, amiben a nagyvállalatok, kkv-k és a felsőoktatás is részt vesz. Az ilyen ökoszisztéma megteremtésében úttörő szerepet vállal a Bosch, és példát mutathat más nemzetközi cégek számára is.

Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter

Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter | Fotó: Pörge Béla

Nagy Márton hangsúlyozta, hogy a magyar gazdaságban egyre nagyobb szerepet töltenek be a hightech megoldások. Mint fogalmazott, a magyar gazdaság továbbra is exportorientált marad a kormány tervei szerint.

„Magyarország nemcsak exportorientált, hanem versenyképes is abban: a magyar gazdaság a világon a 14. legkomplexebb exporttal rendelkezik” – fejtette ki a miniszter.

Mindennapi megoldások

Amint az a létesítmény bejárásán kiderült, a CU.BE-ban olyan mindennapi eszközök modern technológiai háttere is látható, mint például az útmenti füvet nyíró gépi kasza, vagy egy csúcsminőségű karos kávéfőző, amely finomvezérlésű hidraulikus munkahengerének köszönhetően tökéletes nyomást biztosít a kávé elkészítéséhez.

Még egyszer fontos leszögezni, hogy a CU.BE-ban az edukáció számára is kiemelt szerepet szánnak. Nemcsak belső oktatásokat szerveznek majd itt, hanem diákoknak, egyetemistáknak és minden érdeklődőnek lehetőséget biztosítanak arra, hogy megismerjék a legmodernebb ipari automatizálási technológiákat és az azt fejlesztő szakembereket.

A Bosch Rexroth a hajtás- és vezérléstechnika egyik vezető szállítójaként világszerte hatékony, erőteljes és biztonságos gépipari megoldásokat kínál, legyen szó bármilyen típusról vagy méretről. A vállalat a mobil alkalmazások, a gépipari alkalmazások, a tervezés, és a gyártásautomatizálás piaci szegmenseiben egyesíti világszintű alkalmazástechnikai tapasztalatát. A Bosch Rexroth intelligens komponensei és testreszabott megoldásai és szolgáltatásai útján alakítja ki a teljes mértékben hálózatba kapcsolt alkalmazásokhoz szükséges környezetet. A Bosch Rexroth a hidraulika, az villamos hajtások és vezérlések, a hajtómű-technológia és a lineáris mozgatás- és szereléstechnika, továbbá az IoT-szoftverek és interfészek területein kínál ügyfeleinek megoldásokat.

Tetszett ez a hír? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari hírekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Kiemelt Partnereink