HR Ablak Kirúgták az Audi vezérigazgatóját

Kirúgták az Audi vezérigazgatóját

autopro.hu/P.B. | 2023.06.30 10:16

Kirúgták az Audi vezérigazgatóját

Fotó: Audi MediaCenter

A Volkswagen Csoport egy június 29-én tartott felügyelőbizottsági ülést követően, még aznap délután bejelentette, hogy a német autógyártó vállalat elbocsátotta az 54 éves Markus Duesmannt, az Audi vezérigazgatóját. Már Duesmann utódja is ismert, de a német szakember a nyáron még az Audi élén marad.

Hirdetés

Markus Duesmann 2020. április 1-je óta tölti be az Audi vezető pozícióját, azóta ő a felügyelőbizottság első embere. Duesmann már csak két hónapig marad ezen a poszton, szeptember 1-jétől a helyét ugyanis Gernot Döllner veszi át, aki eddig a Volkswagen AG főstratégája volt 2021 óta, de a Volkswagen Csoport fedélzetén már 1993 óta ott van.

Duesmann a Mercedes-Benznél kezdte pályafutását 1993-ban, 2005-ben pedig már ő felelt a gyártó Formula-1-es divíziójának vezetéséért, onnan 2007-ben a BMW-hez távozott, szintén a Formula-1-es területen maradva. Később a BMW felügyelőbizottságában töltött be komolyabb pozíciókat egészen a 2010-es évek végéig.

Az Audi AG Felügyelő Bizottsága 2020. április 1-jei hatállyal Markus Duesmannt nevezte ki az igazgatótanácsának elnökévé. Markus Duesmann 2020 áprilisa óta a Volkswagen Csoport igazgatótanácsának is tagja, az Audi mellett a Bentley, a Lamborghini és Ducati vezetéséért is felel. Posztjairól szeptember 1-jei hatállyal távozik.

Ez vezetett a kirúgáshoz

A düsseldorfi „Handelsblatt” információi szerint Duesmannnak „belső viták” miatt kell elhagynia posztját. A „Spiegel” magazin is beszámolt a vállalaton belüli növekvő kritikáról. Ennek megfelelően Duesmann provokatív kijelentéseivel többször is feltűnést keltett.

A Volkswagenhez közel álló, neve elhallgatását megtagadó forrásra hivatkozva a Reuters viszont arról ír, hogy az Audi legmagasabb szintű vezetői elégedetlenek a prémium autógyártó eddigi üzleti teljesítményével, ami Duesmann leváltásához vezetett. Az Audi valóban lemaradt a többi német prémium autógyártó - a BMW és a Mercedes -mögött az elektrifikációban, Kínában pedig értékesítési teljesítménye elmaradt a várakozásoktól.

Gernot Döllner, az Audi leendő vezérigazgatója

Gernot Döllner, az Audi leendő vezérigazgatója | Fotó: Volkswagen AG

Nem kívülről hoztak megoldást

Mint említettük, Gernot Döllner igazi Volkswagen-veterán, harminc éve a konszernél dolgozik, még doktoranduszként csatlakozott a vállalathoz. A ranglétrán folyamatosan felfelé haladva később a Porsche termékfejlesztési vezetője lett, 2011 és 2018 között a Panamera sorozat fejlesztéséért felelt. Döllner 2021-ben lett a Volkswagen AG termékstratégiájának vezetője.

„Az Audi egy fantasztikus cég, gazdag történelemmel” – mondta kinevezése után Döllner, majd hozzátette: „alig várom, hogy az Audi teljes csapatával együtt alakíthassuk a cég jövőjét.”

Tetszett ez a hír? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari hírekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Hirdetés

Kiemelt Partnereink