Gyártók Lelassul az elektrifikáció a Volkswagennél

Lelassul az elektrifikáció a Volkswagennél

autopro.hu/Sz.K. | 2023.06.30 16:47

Lelassul az elektrifikáció a Volkswagennél

Fotó: Volkswagen Newsroom

A Volkswagen átmenetileg csökkentette az elektromos autók gyártását emdeni üzemében a gyengülő eladások – vagyis a kisebb kereslet - miatt. Ez a jelek szerint nemcsak az ID.4-est érinti, hanem az új elektromos szedán, az ID.7 gyártásának beindítását is.

Hirdetés

A Volkswagen Emdenben gyártott elektromos modelljei iránt a kereslet csaknem 30 százalékkal marad el az eredetileg tervezett számoktól. Július első felében, az egyébként is tervezett nyári leállásnál már két héttel korábban az ID.4 és az új ID.7 első modelljeinek gyártására vonatkozó esti műszakokat törlik. A háromhetes nyári leállást az elektromos szegmens dolgozói számára egy héttel meghosszabbítják. Ezenfelül a jelenlegi 1500 emdeni ideiglenes munkavállalóból mintegy 300-at augusztustól nem foglalkoztatnak tovább.

Az üzemi tanács szerint az eredeti terv az volt, hogy ősszel elindul az elektromos modellek harmadik gyártási műszakja. A felfüggesztett késői műszak és a meghosszabbított üzemszünet csak az elektromos autók gyártását érinti, a Passat gyártása Emdenben a megszokott rendben folytatódik.

Nagy reményeket fűznek az ID.7-hez

A csökkentett termelésnek van egy másik hatása is: az ID.7 gyártásának emdeni megkezdését jelző hivatalos ünnepséget a Volkswagen szerint későbbre halasztják. A modell gyártása már a tervezett időpontban megkezdődött, és néhány példányt jelenleg is előzetesen gyártanak. Az ünnepség új időpontja még nem ismert.

A gyártás korlátozása az alacsony keresletre vezethető vissza. Manfred Wulff, az emdeni üzemi tanács tagja szerint a vásárlók tartózkodása erőteljesen érezhető az elektromos világban. A vevők körében nagy a bizonytalanság.

Maga a vállalat nem nyilatkozott az egyes modellek iránti keresletről, de az ID.7 premierjéhez nagy reményeket fűz. „Bízunk abban, hogy az ID.7 év végi piaci bevezetésével a gyár kihasználtsága ismét növekedni fog” - mondta a VW szóvivője a Nordwest-Zeitung című helyi német lapnak. Emden egyelőre az ID.7-es egyetlen gyártóüzeme is.

Más a helyzet az ID.4-gyel, a MEB platformra épülő SUV-t Emden kívül Zwickauban is gyártják Európában, valamint, az USA-ban található chattanoogai üzem is megkezdte a modell gyártását.

Olaf Lies alsó-szászországi gazdasági miniszter, aki a Volkswagen felügyelőbizottságában is helyet foglal, a Nordwest-Zeitungnak azt mondta, hogy a döntés érthető, de egyben „figyelmeztető jelzés az iparág számára” – írja az electrive.com.

Tetszett ez a hír? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari hírekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Kiemelt Partnereink