Gyártók Kompenzálniuk kell vásárlóikat a német autógyártóknak

Kompenzálniuk kell vásárlóikat a német autógyártóknak

autopro.hu/V.M. | 2023.06.29 06:23

Kompenzálniuk kell vásárlóikat a német autógyártóknak

Fotó: Pixabay

A német legfelsőbb bíróság azt az ítéletet hozta, hogy az autógyártóknak kártérítést kell fizetniük azon ügyfeleiknek, akiknek dízelüzemű autóit olyan emissziót befolyásoló eszközökkel látták el, melyek illegálisnak számítanak.

Hirdetés

A más hasonló eljárásokra is hatást gyakorló ítélet pontot tesz egy elhúzódó csoportos peres eljárás végére, ami az Audi, a Volkswagen és a Mercedes-Benz ellen indult azok dízelautót vásárló ügyfelei kezdeményezésére.

Bizonyítaniuk kell ártatlanságukat

A bíróság úgy ítélte, hogy az OEM-ek feladata annak bizonyítása, hogy a káros anyagok kibocsátását szabályozó eszközeik nem szabálysértőek.

A bíróság szerint azon vásárlók, akik autóit a szóban forgó berendezésekkel szerelték, a vételár 5-15 százalékának megfelelő összegű kártérítést kérhetnek a gyártóktól. Ezzel a bíróság helytállónak találta a felperesek azon állítását, miszerint az illegális eszközök negatívan befolyásolták a járművek értékét.

Tavaly még legális volt, már nem az

Az illegálisnak nevezett megoldások egyike az úgynevezett „termikus ablak szoftver”, melyet mindhárom perbe fogott OEM használja dízelhajtású modelljeiben.

A megoldás lényege, hogy bizonyos hőmérsékleti tartományokban a nitrogén-oxidok kipufogógázokból kiszűrését csökkentik vagy akár teljesen megszüntetik. Ezáltal a gyártók érvelése szerint, például hidegindítás alkalmával, az SCR rendszer megóvható a gázokból kicsapódó párától, így a rozsdásodástól. A „mellékhatás” ugyanakkor a nitrogén-oxidok hivatalos mérési adatokat meghaladó kibocsátása.

Az Autocar idézi a VW és a Mercedes-Benz ítéletet követő közleményét. A VW nem ismerte el illegálisnak a szoftver alkalmazását, és hasonló véleményen van a Mercedes is, mely részéről hozzátették, hogy egészen 2022 júliusáig az európai uniós hatóságok sem tekintették szabálytalannak azt.

Tetszett ez a hír? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari hírekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Kiemelt Partnereink