Beszállítók Komoly lítiumtermelő kapacitást kap Anglia

Komoly lítiumtermelő kapacitást kap Anglia

autopro.hu/V.M. | 2023.06.30 08:19

Komoly lítiumtermelő kapacitást kap Anglia

Fotó: Tianqi Lithium

A francia Imerys és a British Lithium közös vállalatot hoznak létre az akkumulátorokban használt lítium-karbonát Egyesült Királyságban való előállítására. Az új vállalat képes lesz a helyi akkugyártás lítiumigényének nagy részét fedezni.

Az ipari ásványok előállítására specializálódott Imerys 80 százalékát fogja tulajdonolni az egyedi lítium-előállítási eljárást alkalmazó, és a jövőbeli európai akkumulátor-értékláncnak fontos tagját alkotó vegyesvállalatnak.

A helyben kitermelt gránitból akkumulátorokban felhasználható minőségű lítium-karbonátot kinyerni képes eljárást a British Lithium dolgozta ki. A cég 2017 óta kísérletezett az Imerys délnyugat-angliai Cornwall megyében található egyik bányájában, ahol mostanra egy pilot termelőüzemet is felállított.

A szóban forgó bányában az Imerys becslése szerint 161 millió tonna lítium-oxid lehet, ami évi 20 ezer tonna lítium-karbonát előállításával számolva több mint harminc évnyi készletnek felel meg.

20 ezer tonna lítium-karbonát körülbelül félmillió elektromos autó akkumulátorához biztosítana elég alapanyagot. Ezt a termelési volument a vegyesvállalatként működő cornwalli bánya és feldolgozó telephely 2030-ra fogja elérni a tervek szerint, ezáltal fedezve az akkori brit akkumulátorigények kétharmadát.

Egy lépéssel közelebb a távoli célhoz

Európának fejlesztenie kell a helyi akkumulátor-ellátásiláncait annak érdekében, hogy deklarált céljának megfelelően csökkentse a külső forrásoktól való függését. Ebben segíthetnek a cornwallihoz hasonló projektek.

Mindazonáltal Európának hosszú utat kell megtennie, és ahogy arra az Európai Számvevőszék is rámutatott, a beruházások egyelőre nem látszanak követni a keresletnövekedés ütemét.

Tetszett ez a hír? Értesüljön elsőként a járműipari történésekről, iratkozzon fel az autopro.hu hírlevelére az alábbi linken!

Kiemelt Partnereink