Elemzések Elindult a termelés a magyar autógyárakban – ez történt az 1. héten

Elindult a termelés a magyar autógyárakban – ez történt az 1. héten

Pardavi Mariann | 2018.01.08 06:30

Elindult a termelés a magyar autógyárakban – ez történt az 1. héten

2017 év végén leállt az egész magyar jármű- és motorgyártás, január első hetében indultak el újra a karbantartások után a gyártósorok, igaz, nem mindenhol. Nézzük, mi történt 2018 első hetében a magyar járműiparban!

Hirdetés

Gyártók

Pénz

  • A fizetésképtelen Küpper Csoport magyar dolgozói fellélegezhetnek: a Küpper Hungária beszállító a thaiföldi PCS Machine Group Holding (PCSG) tulajdonába került, ezzel a lépéssel a vállalat elkerülte a magyar üzem felszámolását.
  • Összeszedtük, hogyan alakultak 2017-ben a mérnökfizetések. Mérnökhallgatóként akár 160 ezer forintos havi ösztöndíjat is lehet kapni, egy dolgozó pályakezdő mérnök ennek a kétszereséről állapodhat meg a munkavállalóval, egy tapasztalt felsővezető mérnök bérpapírján pedig akár 2 millió forint is szerepelhet.
  • Januártól újabb öt százalékkal emelkedik az állami fenntartású felsőoktatási intézményekben foglalkoztatott oktatók, kutatók és tanárok garantált illetménye. Egy oktató, kutató, tanár munkakörben dolgozó átlagbére 2015-ben 409 891 forint volt, 2016-ban pedig már 433 758 forint.

Díj

  • MTA doktori címet vehetett át a BME Villamosmérnöki és Informatikai Kar Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék tanszékvezető egyetemi tanára, Charaf Hassan. Az oktató új módszertant dolgozott ki hatékony, szakterület-specifikus (szöveges és vizuális), formális modellező nyelvek alkalmazására. Ezek nyelvtranszformáció révén lehetővé teszik a különböző mobileszközökre történő fejlesztést, figyelembe veszik az érintett eszközök számítási jellemzőit és energiafelhasználását is.

Magyar siker

  • Magyar startup is megmutatja magát a Las Vegas-i techkiállításon, a CES-en. Az AImotive érzékelőket fejleszt önvezető autókhoz. Tesztautói már Franciaországban és Kaliforniában is futnak és az autóipari partnerek közt olyan nagy nevek vannak, mint a PSA Peugeot Citroën, a kínai SAIC és a Volvo. Idén Japán, Kína és további amerikai államok közútjain is tervezik a tesztek elindítását.

Kiemelt Partnereink