Gyártók Mi lesz a szentgotthárdi Opellel 2018-ban?

Mi lesz a szentgotthárdi Opellel 2018-ban?

Pardavi Mariann | 2017.12.27 06:30

Mi lesz a szentgotthárdi Opellel 2018-ban?

Hogyan érinti a szentgotthárdi gyárat az GM-PSA adásvétel? Hol fog bővíteni a PSA? Cikkünkben tisztázzuk a nagy kérdéseket, és azt is összefoglaljuk, mi történt az elmúlt egy évben Szentgotthárdon.

Hirdetés

A nemzetközi autóipar december közepén Carlos Tavares csavaros észjárása miatt volt hangos. PSA első embere ugyanis már az Opel megvásárlásáról szóló tárgyaláskor azt sejtette, amerikai kollégái nem teljesen őszinték, ezért a francia gyártó utólag felmerülő problémák esetére külön záradékot rögzített az adásvételi szerződésben. Utólag felmerülő probléma márpedig van: túl sok szén-dioxidot bocsátanak ki azok a motorok, amiket az Opel még a General Motors leányaként fejlesztett ki.

Felröppentek olyan hírek is, miszerint a bővítené szlovákiai kapacitását a konszern, azonban mégis úgy döntöttek, inkább a frissen megszerzett Opel valamelyik motorgyárát bíznák meg kétszázezer benzinmotor legyártásával. Így a szentgotthárdi Opel is benne van a gyártásért folyó versenyben.

Sokan tartottak attól, hogy a magyarországi gyár jöhet ki vesztesként a GM eladásából. Karl-Thomas Neumann, az Opel/Vauxhall elnök-vezérigazgatója új lehetőségként értékelte a PSA és az Opel/Vauxhall egyesítését, amelyből megfogalmazása szerint új Európa-bajnok születhet – a mondat a szentgotthárdi gyár 25. évfordulóján hangzott el.

A feszültséget azzal is próbálta enyhíteni a vállalat, hogy a gyár jubileumra szervezetett ünnepséget összekötötték az Opel legfrissebb modellje, az új Insignia magyarországi premierjével. A modellt 1,5 literes turbó benzinmotorral szerelik, amely a szentgotthárdi Flex-gyárban készül.

Korábban megnyugtatásul egyébként elhangzott az is: az Opel valamennyi üzemében tiszteletben tartja az új tulajdonos az érvényes szerződéseket és megállapodásokat.

Bizonytalanságból kijutott bőven az Opel dolgozóinak, ám a sok aggódás mellett azért pozitív hírek is akadtak. Februárban készült el a 9 milliomodik motor, amely egy 1,5 literes turbó benzines és a már említett Insigniában mutatkozott be.

Hirdetés

Kiemelt Partnereink