Techtogether Charaf Hassant a mobileszközök kommunikációjával kapcsolatos eredményei miatt ismerték el

Charaf Hassant a mobileszközök kommunikációjával kapcsolatos eredményei miatt ismerték el

autopro.hu/P.M. | 2018.01.05 12:54

Charaf Hassant a mobileszközök kommunikációjával kapcsolatos eredményei miatt ismerték el

A BME Villamosmérnöki és Informatikai Kar Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék tanszékvezető egyetemi tanára 2017 végén vehette át az MTA doktori címet tanúsító oklevelet tudományos teljesítményéért.

Hirdetés

A Műegyetem honlapján az olvasható, 2017-ben 65-en tettek tanúbizonyságot kiemelkedő tudományos kutatói munkásságukról.

– Az MTA doktora cím nem csupán jelentős mérföldkő egy kutatói karrierben, hanem fontos áttekintése is az addigi tudományos teljesítménynek – hangzott el a Magyar Tudományos Akadémia elnökétől, Lovász Lászlótól. Úgy gondolja, segíti a megértést, ha az ember áttekinti, összefoglalja a pályája során elért eredményeket. Arra bátorította a frissen avatott MTA doktorokat, hogy következtetéseiket közérthető formában terjesszék szélesebb tudományos közegben és a közvéleménynek. – Foglaljanak állást tudományos kérdésekben és vegyék ki részüket a kutatói utánpótlás neveléséből is – szólította fel a cím birtokosait az akadémiai vezető.

A doktori cím egyik legújabb birtokosa Charaf Hassan, aki a BME Villamosmérnöki és Informatikai Kar Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék tanszékvezető egyetemi tanára. Az oktató új módszertant dolgozott ki hatékony, szakterület-specifikus (szöveges és vizuális), formális modellező nyelvek alkalmazására. Ezek nyelvtranszformáció révén lehetővé teszik a különböző mobileszközökre történő fejlesztést, figyelembe veszik az érintett eszközök számítási jellemzőit és energiafelhasználását is. A fejlesztési módszerek mellett protokollt fejlesztett ki mobileszközök energiahatékony kommunikációjához is.

Kutatását részben az motiválta, hogy a mobileszközökre épülő informatikai rendszerek robbanásszerűen terjednek. Nehézséget okoz viszont a szoftverfejlesztésben a rendszerek sokfélesége. Új feladatot jelent a felhő technológia megjelenése is, mely a mobilkészülékekkel való együttműködést, a feladatok együttes megoldását feltételezi. További szempont az eszközök erőforrásainak biztosítása és az energiafelhasználás minimalizálása.

A Magyar Tudományos Akadémia Alapszabálya szerint az MTA doktora címet annak ítélheti oda a doktori eljárás legfőbb döntéshozó testülete, az MTA Doktori Tanácsa, aki tudományos fokozattal rendelkezik, az általa művelt tudományszakot a tudományos fokozat megszerzése óta is eredeti eredményekkel gazdagította, tudományszakának mértékadó hazai és nemzetközi szakmai körei előtt ismert és elismert, kiemelkedő kutatói munkásságot fejt ki, és egy doktori műben bemutatja és sikeresen megvédi legutóbbi eredményeinek egy kiemelt részét.

(Fotó: bme.hu)

Kiemelt Partnereink