Trend Hatalmas per várhat a Boeingre

Hatalmas per várhat a Boeingre

autopro.hu/R.K.E. | 2024.06.25 07:19

Hatalmas per várhat a Boeingre

Fotó: Boeing

Az amerikai ügyészek azt javasolják a Szövetségi Igazságügyi Minisztérium vezető tisztviselőinek, hogy a Boeing ellen indítsanak büntetőjogi eljárást, miután megállapították, hogy a repülőgépgyártó megszegte a 2021-ben kötött vádemelési megállapodást. A minisztériumnak július 7-ig kell döntenie arról, hogy vádat emel-e a Boeing ellen.

Hirdetés

Májusban a tisztviselők megállapították, hogy a vállalat megszegte azt a 2021-es megállapodást, amely megvédte a Boeinget a 737 MAX repülőgépet érintő, 2018-ban és 2019-ben bekövetkezett két halálos kimenetelű balesetből eredő, csalásra irányuló összeesküvéssel kapcsolatos büntetőjogi vádtól.

A 2021-es megállapodás értelmében az igazságügyi minisztérium beleegyezett, hogy nem emel vádat a Boeing ellen a Szövetségi Légügyi Hivatal állítólagos megvezetése miatt, amennyiben a vállalat felülvizsgálja működését és rendszeresen jelentést nyújt be. A Boeing beleegyezett abba is, hogy 2,5 milliárd dollárt fizet a vizsgálat lezárásaként.

A büntetőjogi eljárás elmélyítené a Boeingnél kibontakozó válságot, amely az amerikai ügyészek, a szabályozó hatóságok és a törvényhozók intenzív vizsgálatával szembesült, miután egy panel felrobbantotta az Alaska Airlines által üzemeltetett egyik repülőgépét repülés közben január 5-én, mindössze két nappal a 2021-es megállapodás lejárta előtt – írja a Reuters.

Tetszett ez a hír? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari hírekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Hirdetés

Kiemelt Partnereink