Gyártósor Óriási sikert aratott a II. METAL3D Konferencia!

Óriási sikert aratott a II. METAL3D Konferencia!

autopro.hu | 2024.06.28 12:22

Óriási sikert aratott a II. METAL3D Konferencia!

Fotó: SinterAM

A telt házas II. METAL3D Additív Gyártás és Digitalizáció Konferencia óriási sikert aratott a szakmai közönség körében. Június 6-án közel 200 additív gyártás és digitalizáció iránt érdeklődő ipari és oktatási szakember vett részt a nemzetközi konferencián, hogy megosszák saját felhasználói tapasztalataikat a 3D fémnyomtatás kapcsán. Az idei rendezvényen több, mint kétszer annyian vettek részt, mint a tavalyin, valamint jelentősen bővült a szakmai tartalom is.

Hirdetés

Tőrös Balázs kommunikációs szakember felvezetője után a rendezvényt Falk György, Gábor Dénes-díjas gépészmérnök, a BME Ipari Professzora nyitotta meg, és bemutatta a formakövető hűtéssel ellátott 3D fémnyomtatott alkatrészek piaci előnyeit.

A fémnyomtatás lehetővé teszi az öntéssel vagy hagyományos megmunkálással egyenértékű alkatrészek szerszámozás nélküli gyártását. Ennél a technológiánál a támaszték szerepe a hő elvezetése. A SinterAM Kft. képviseletében Fehér Zoltán beszélt a támaszték nélküli fémnyomtatás lehetőségéről, amely alapvetően forradalmasítja az additív gyártás ezen területét.

A rendezvény Keynote előadását Markus Glasser, az EOS alelnöke tartotta. Olyan izgalmas alkalmazásokról számolt be, mint a megnövelt hatékonyságú 3D nyomtatott hőcserélők additív gyártása, a hatékonyabb elektromos motorok additív gyártása réz alapanyagból, illetve a gázturbinák különböző alkatrészeinek sorozatgyártása speciális fémötvözetekből.

Az EOS, mint a fém 3D nyomtatás piacvezetője gyakran találkozik egyedi igényekkel. Ezért jött létre az AMCM, amely az ügyfelek egyedi igényeire szabja az EOS 3D nyomtatóit. Ezekről a különleges megoldásokról beszélt Detlef Scholz izgalmas prezentációjában.

Az EOS a világ legfejlettebb lézerolvasztásos, porágy-fúziós fémnyomtató berendezések gyártója 35 éve, és fenntartható megoldásokat kínál világszerte. 1994-től gyártja a DMLS, azaz Direct Metal Laser Sintering technológiájú fém additív gyártó berendezéseit, a technológia elnevezése is tőle ered. A világon egyedülálló kutatás-fejlesztésével DMLS technológiája folyamatosan 10-15 évvel követői előtt jár.

Érzékeny területeken is lehet használni 3D nyomtatással készült fémeket

Az izgalmas technológiai felvezető előadások után Marossy Olívia és Prakter Bálint a Knorr-Bremse Vasúti Jármű Rendszerek Hungária Kft. tervezőmérnökei mutatták be, hogyan oldható meg a hagyományos fém alkatrészek kiváltása olyan kritikus alkalmazás esetében, mint a vasúti fékrendszerek gyártása. A vállalat 2018 óta foglalkozik fém additív gyártási technológiát felhasználó fejlesztésekkel. Mára nemcsak a pótalkatrészek gyártására alkalmazzák, de egy teljes kompetenciaközpontot is kiépítettek az EOS M290 berendezésükre alapozva. Mint elmondták, „a jövő izgalmas lesz a vasúti közlekedésben is, és bár nem valószínű, hogy 3D nyomtatott vonatok fognak közlekedni, de a hagyományos technológiák mellett mindenképpen teret követel majd magának az additív gyártástechnológia is.”

A 3D fémnyomtatáshoz kapcsolódó szoftveres és 3D szkenneres megoldások is helyet kaptak a II. METAL3D Konferencia programjában. Régi alkatrészek, szerszámok 3D-s állományának létrehozásában, alkatrészek méreteinek, geometriájának ellenőrzésében segít a 3D szkennelés, amelynek titkaiba Sereghy Ádám avatta be a résztvevőket.

Fotó: SinterAM

Ott István, a Kontron Hungary Kft. FEA csoportvezetőjének előadásából pedig megtudhattuk, milyen szoftverek segítik a mérnökök munkáját az optimalizálás területén.

A fémnyomtatás során védőgázban, ellenőrzött körülmények között zajlik a fémpor átolvasztása. A folyamat során a termodinamika és a felesleges hő elvezetése kulcsfontosságú. Kiss Bálint, az Econ Engineering szoftvertámogató mérnöke bemutatta, hogyan optimalizálható a gyártási folyamat annak szimulációjával és végeselem-analízisével.

Jelen volt az oktatás is

A Konferencián három oktatási intézmény is képviseltette magát. A Széchenyi István Egyetem adjunktusa, Hatos István a prezentációjában a fröccsszerszámok gyártásának és a fémnyomtatásnak kapcsolatáról, a szerszámbetétek 3D nyomtatásának folyamatáról beszélt.

A Debreceni Egyetem évek óta foglalkozik betegspecifikus implantátumokkal. Saját titán gyártására alkalmas berendezésükkel kapcsolatos felhasználási tapasztalataikról Csámer Lóránd tartott prezentációt.

Az additív rácsszerkezetek gyárthatósága az ipar és az egészségügy számára is kiemelt előnyökkel jár. A Szegedi Tudományegyetem kutatásainak központjában a rácsszerkezetek vizsgálata áll, erről hallhattak bővebben az érdeklődők Dr. Geretovszky Zsolttól, a Szegedi Egyetem 3D Központ szakmai vezetőjétől.

A Konferencia programját kerekasztal-beszélgetés zárta, amelyben Marossy Olívia és Prakter Bálint, a Knorr-Bremse Kft. munkatársai, Nyirő Ferenc, a Kontron Hungary Kft. üzletágvezetője, valamint Halász Gábor, a Messer Hungarogáz Kft. szaktanácsadója vitatta meg a 3D fémnyomtatás előnyeit és alkalmazási lehetőségeit. Az előadások mellett a kiállítótérben számos oktatási és ipari vállalat, valamint a műszaki média is képviseltette magát.

Az óriási érdeklődésre való tekintettel a METAL3D Konferencia jövőre is megrendezésre kerül, 2025. június 5-én.

Tetszett ez a hír? Értesüljön elsőként a járműipari történésekről, iratkozzon fel az autopro.hu hírlevelére az alábbi linken!

Hirdetés

Kiemelt Partnereink