Gyártók Tényleg eljut Európába a török elektromosautó-gyártó

Tényleg eljut Európába a török elektromosautó-gyártó

autopro.hu/P.B. | 2024.06.28 10:24

Tényleg eljut Európába a török elektromosautó-gyártó

Fotó: Togg

A török elektromosautó-gyártó Togg bejelentette, hogy még az év végéig megnyitja a T10X előrendelését Európában. Az autógyártó Törökországon kívül szeretné elkezdeni az elektromos járművek értékesítését, Németország az elsők között lesz a nemzetközi piacain, egyéb részlet még nem ismert a tervekről.

Hirdetés

A Togg 2019-ben alakult hat nagy török csoport közös projektjeként azzal a céllal, hogy török elektromos autókat gyártsanak. Törökország addig elsősorban nemzetközi márkáknak adott otthont – többek között a Hyundai, a Ford és az MAN is jelen van az országban -, de a saját autók gyártásában nem jeleskedett. A török cég 2021-ben alapított egy helyi leányvállalatot Németországban, az európai terjeszkedését pedig 2023 nyarára ígérte, ám azóta többször is csúszást jelentett be.

Úgy tűnik, 2024 végén a Togg végre tényleg megjelenik a külföldi piacokon. A Togg vezérigazgatója, Gürcan Karakaş elmondta nemrégiben azt nyilatkozta, hogy a cég idén ősszel tervezi a T10X németországi piacra dobását, bár akkor az árakról nem beszélt. Az sem világos, hogy a Togg mely európai országokban szeretné forgalmazni az elektromos SUV-t Németországon kívül – érdekesség, hogy tavaly decemberben Erdogan török elnök magyarországi látogatása alkalmával a Telex lefotózott egy magyar rendszámú Togg T10X-et.

Sikerül a versenytársak alá ígérni?

A Togg T10X valószínűleg olyan modellekkel versenyez majd Németországban és Európában, mint a VW ID.4, a Peugeot E-3008, a Hyundai Ioniq 5 és a Kia EV6. Ezen elektromos SUV-k kiskereskedelmi ára 43 ezer és 49 ezer euró (durván 17 és 20 millió forint) között mozog, míg Törökországban a modell alapkonfigurációja 41 ezer euró alatti árnak megfeleltethető török líráért kapható.

A T10X sorozat három különböző változatban érhető el a teljesítménye szerint osztályozva. A modellből van négykerekék- és hátsókerék-hajtású verzió is, a hatótávolság a különböző változatoknál 300 és 500 kilométer között mozog.

A Togg 2023 márciusában dobta piacra a T10X-et Törökországban. A múlt hónapban az elektromos SUV-ból több mint 4000 darabot regisztráltak belföldön, ami 56,33 százalékos piaci részesedést jelentett az elektromos autók szegmensében az országban. A vállalat célja, hogy 2032-ig öt modellre bővítse kínálatát, és egymillió elektromos autót adjon el – írja az electrive.com.

Tetszett ez a hír? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari hírekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Hirdetés

Kiemelt Partnereink