Autopro Blog Foci Eb: autóval, vonattal vagy repülővel éri meg utazni?

Foci Eb: autóval, vonattal vagy repülővel éri meg utazni?

Pörge Béla | 2024.06.08 08:22

Foci Eb: autóval, vonattal vagy repülővel éri meg utazni?

Fotó: Wikipedia

Nyakunkon a 2024-es labdarúgó Európa-bajnokság, magyarok tízezrei tervezi már az utazását elsősorban Kölnbe és Stuttgartba, a vakmerőbbek esetleg a továbbjutással is számolnak. Még az elmúlt napokban is lehetett hivatalos úton jegyhez jutni, így érdemes átvenni, hogyan juthatunk el az egyes helyszínekre.

Hirdetés

Ahogyan arról korábban az autopro.hu is beszámolt, a magyar labdarúgó-válogatott a 2024-es Eb-n a csoportkörben egyszer Kölnben, kétszer pedig Stuttgartban lép pályára. Most egyelőre erről a két helyszínről érdemes beszélni, továbbjutás esetén egyébként Dortmund, Berlin, Köln, Frankfurt vagy München jöhet számításba Magyarország és a többi válogatott eredményének függvényében.

Arról, hogy milyen autós látnivalókkal és programokkal lehet számolni ezekben a városokban, az alábbi cikkben írtunk, most nézzük az eljutási lehetőségeket!

Társasággal inkább autó

Stuttgart közúton mintegy 850 kilométerre fekszik Budapesttől, végig autópályán is megközelíthető. A német autópálya ingyenes, az osztrák és a magyar szakaszon matricát kell venni, ezek ára nagyjából hasonló – a heti matrica személyautóra 6400 forint itthon, Ausztriában olcsóbb, 11,5 euró, azaz mintegy 4500 forint. Saját autóval ezen felül az üzemanyaggal kell számolni, ami az oda-vissza megtett 1700 kilométerre nem kis tétel. De még mindig olcsóbb, mint a vonat!

A MÁV weboldala szerint Stuttgartba egy irányba 40-50 ezer forint között mozog a jegyár, bár ezt befolyásolhatja az euró árfolyama is, hiszen euróban vannak megadva az árak. Ráadásul át is kell szállni egy éjszakai vonat kivételével, az utazási idő ennek ellenére körülbelül annyi, mint autóval – mintegy 9 óra.

Árnyalhatja a képet, ha bérelt autóval indulunk útnak, ezek ára jobb esetben még éppen napi 10 ezer forint alatt maradhat, de inkább 15 ezer forinttal érdemes számolni, furgonok esetében pedig még magasabb a bérleti díj. Négy-öt, vagy több személy esetében ennek ellenére az autó a legolcsóbb utazási forma, egyedül vagy párban viszont versenyképes a vonat.

Felmerülhet az autóbusz is, ami egyértelműen a legolcsóbb opció (20-25 ezer forint körül mozog a jegyár egy főre), ám jelentősen több az utazási idő: 12-14 óra. A repülőjegy Stuttgart irányába már most, a cikk írásakor is 100 ezer forint körül mozog a mérkőzés előtti napon, a visszaútra viszont 25 ezer forintért is találni ajánlatot, vagy ha több napot töltünk ott, akkor lehozható 50 ezer forint körüli áron az odaút. A repülés mindössze 1,5 óra, a repülőterekre való ki-és bejutás és az ott történő várakozással együtt is ez a leggyorsabb opció, egyben a legdrágább és a leginkább kötött is.

Köln már más tészta! A város közel 1200 kilométerre fekszik Budapesttől, így az üzemanyag-költség nagyjából a stuttgarti másfélszerese – akárcsak az utazási idő, ugyanis Kölnbe is végig autópályán autózhatunk. A vonatút 11-12 óra, a jegyár 55-60 ezer forint egy irányba. A repülés közel két óra, az ára oda-vissza 150 ezer forinttól indul. Ezeket a paramétereket figyelembe véve társasággal még mindig az autó tűnik a legolcsóbb opciónak, viszont Kölnbe akár hármasban sem rossz ötlet a tömegközlekedést választani - különösen, hogy mi a vonat esetében a MÁV ajánlatait vettük figyelembe, de ügyesen megtervezett átszállásokkal lehet még faragni a költségeket, igaz, az utazási idő ezzel párhuzamosan nőni fog. Az autózás költségeihez a parkolást, a repüléséhez a városba való bejutást érdemes még hozzászámolni, bár a meccsek napján a jegytulajdonosok az adott városban ingyenesen használhatják a helyi és regionális tömegközlekedést. Az autó esetében a telekocsi is egy jutányos megoldás lehet mindkét város felé.

Kölnbe busszal utazni igazán bátor vállalkozás: 20 óránál rövidebb menetidővel alig találni opciót, egyedül az átszállásmentes éjszakai járatokkal lehetséges 18 óra alatt odaérni. Kényelmet tekintve biztosan nem ez a legjobb választás, árban viszont igen: 20-25 ezer forint körül mozog egy fő számára egy út.

A további helyszínekkel akkor jelentkezünk, ha a válogatott továbbjut a csoportjából – reméljük, lesz szükség ilyen cikkre is!

Tetszett ez a hír? Értesüljön elsőként a járműipari történésekről, iratkozzon fel az autopro.hu hírlevelére az alábbi linken!

Hirdetés

Kiemelt Partnereink