Elemzések Új gyártósorokat telepít a kecskeméti Mercedes – ez történt a 29. héten

Új gyártósorokat telepít a kecskeméti Mercedes – ez történt a 29. héten

Végh Martin | 2022.07.25 07:22

Új gyártósorokat telepít a kecskeméti Mercedes – ez történt a 29. héten

Fotó: Mercedes-Benz

Óriási beruházás keretében készíti elő újabb elektromos modellek gyártását Kecskeméten a Mercedes-Benz. Külföldön az elektrifikáció szintén további befektetéseket szül, ugyanakkor van, ahol sok ezer dolgozó elbocsátásával fenyeget. Összefoglaltuk, mi történt az elmúlt héten a járműiparban, a kiemelésekre kattintva bővebben olvashat a témákról.

A Mercedes-Benz az idén bejelentett eddigi legnagyobb összegű magyarországi beruházás keretében 400 milliárd forintból új gyártósorokkal bővíti kecskeméti összeszerelő üzemét. Az fejlesztés eredményeként a jövőben új elektromos modellek készítése fog lehetségessé válni.

A Mercedes Spanyolországban is befektet, többek között elektromos járművek gyártása érdekében. A Vitóriában található furgongyár összesen 1,2 milliárd euróból fog fejlődni.

Tovább zajlik a Volkswagen braunschweigi alkatrészgyárának átalakítása. Ennek része az akkumulátorrendszerek éves termelési volumenének további emelése 800 ezerre a mostani 500 ezerről.

Felpörög a termelés

Kínában felépült a Lotus első helyi gyára, ahol évente akár 150 ezer autó is legördülhet majd a gyártósorokról. Mi több, már megindult a termelés, és elkészült az Eletre elektromos SUV első példánya.

A Lada a szankciók ellenére is egy újabb autómodell gyártásának újraindítását jelentette be. Igaz, a termelés csak korlátozott darabszámban fog folyni.

Egy napra leállt a termelés a BMW legnagyobb, dingolfingi gyárában. Az üzemszünet hátterében felsővezeték-szakadás állt, ami fennakadásokat okozott a vasúti közlekedésben.

Cégek és munkahelyek szűnnek meg

A Ford állítólag mintegy 8000 dolgozójától válna meg költségcsökkentés és az elektromos átállás támogatása érdekében. A leépítések a fix bérezésű és a belső égésű motoros járműveken dolgozókat érinthetik elsősorban.

A Stellantis felszámolja Jeepeket gyártó kínai vegyesvállalatát. A lépés tükrözi a konszern új kínai stratégiáját, ami a piaci részesedés eszközszegény módon történő növelését célozza.

Nincs ok a panaszra

Az előzőnél alacsonyabb bevételre tett szert a Tesla a második negyedévben. Elon Musk cége azonban így is megfelelt az elemzői várakozásoknak, és részvényei növekedésnek indultak a pénzügyi eredmények ismertetése után.

A Volvo Cars bevétele szintén csökkent, nyeresége mégis többszörösére nőtt a második negyedévben. Az év második felében a vállalat az értékesítések élénkülésére számít.

Új, saját igényeire szabott félvezetőt fejleszt a Volkswagen a francia-olasz STMicroelectronics-szel. Az OEM reményei szerint a megállapodással stabilabbá teheti majd chipellátását.

A Bosch Rexroth kisebbségi részesedést szerzett a Brusa HyPower AG-ban. Az e-mobilitási vállalat termékeivel a Bosch Rexroth kibővíti a mobil munkagépek villamosítására szolgáló termékportfólióját.

Viszik a használt autókat

Összesen 432 ezer eladással új rekord forgalmat mértek a hazai használtautó-piacon az első fél évben. Ez a szám 7,4 százalékkal múlja felül az egy évvel korábbit.

Az Európai Unióban 2020 második felében már majdnem minden tizedik forgalomba hozott új autó akkumulátoros elektromos hajtással rendelkezett. Ezzel tovább folytatódott az elektromos hajtás térnyerése, míg a benzines és dízelhajtású autók veszítettek részesedésükből.

Az európai abroncsgyártók szövetsége által nyilvánosságra hozott statisztikák szerint a második negyedében tovább folytatódott a pozitív tendencia, vagyis az eladások gazdasági fellendülés okozta növekedése.

Tetszett ez a hír? Értesüljön elsőként a járműipari történésekről, iratkozzon fel az autopro.hu hírlevelére az alábbi linken!

Kiemelt Partnereink