Gyártók Sok ezer embertől válna meg a Ford

Sok ezer embertől válna meg a Ford

autopro.hu/V.M. | 2022.07.22 07:19

Sok ezer embertől válna meg a Ford

Fotó: Ford Media Center

Médiaértesülések szerint a következő hetekben mintegy 8000 munkahely megszüntetését jelentheti be a Ford annak érdekében, hogy csökkentse költségeit, és támogassa az elektromos autókra átállását.

Hirdetés

Az először a Bloomberg által ügyhöz közeli forrásokra hivatkozva lehozott hír szerint az elbocsátások a fix bérezésű munkavállalókat, illetve a belső égésű motoros járművekért felelős Ford Blue üzletágat fogják érinteni.

Az egyelőre még nem véglegesített tervek szerint a leépítést több lépcsőben, most nyártól kezdve valósíthatják meg.

Középpontban a költségcsökkentés

A Ford a hírt nem kívánta kommentálni, azonban megosztotta, hogy frissítette terveit, melyek arra irányulnak, hogy 2023-ra évi 600 ezer, míg 2026-ra évi több mint kétmillió elektromos autót állítson elő.

„Továbbra is arra összpontosítunk, hogy átstrukturáljuk működésünket és modernizáljuk szervezetünket minden üzletágunkat és a teljes vállalatot lefedve” – szögezte le T.R. Reid, a Ford szóvivője. „Ennek részeként egyértelmű célokat határoztunk meg a költségeink csökkentésére irányulóan” – tette hozzá.

Túl sok az ember

A Ford márciusban már bejelentette, hogy a korábban tervezett 30 helyett 50 milliárdot fog elektromos autókra költeni 2026-ig. Ugyanakkor működését átszervezte, létrehozva a villanyautókkal foglalkozó Ford Model e és a belső égésű technológiára koncentráló Ford Blue üzletágakat.

A Reuters emlékeztet, hogy Jim Farley, a vállalat vezérigazgatója nemrég megosztotta, nyereségesség tekintetében mind a hagyományos, mind az elektromos szegmensekben alul teljesítenek a menedzsment szerint, illetve, hogy a vállalat túl sok dolgozóval rendelkezik.

Bár úgy tűnik, hogy ott egyelőre biztosítottak a munkahelyek, a Ford németországi Saarlouis-ban található gyárának dolgozói azok között lehetnek, akiktől a vállalat meg fog válni az elektromos átmenet folyamán. Ahogy arról korábban az autopro.hu is beszámolt, a 4600 embernek megélhetést nyújtó üzem helyett nemrég Valencia nyerte el a villanyautó-gyártás jogát, és egyelőre nem tudni, hogy a 2025-ig készülő Focus után mit fognak gyártani Saarlouis-ban.

Tetszett ez a hír? Értesüljön elsőként a járműipari történésekről, iratkozzon fel az autopro.hu hírlevelére az alábbi linken!

Kiemelt Partnereink