Elemzések Sztrájkot tartottak a makói Continental dolgozói – ez történt a 8. héten

Sztrájkot tartottak a makói Continental dolgozói – ez történt a 8. héten

Végh Martin | 2021.03.01 07:19

Sztrájkot tartottak a makói Continental dolgozói – ez történt a 8. héten

Fotó: Continental Press Releases

Munkabeszüntetést hirdettek a Continental makói egységének dolgozói a megromlott munkakörülmények miatt. Kecskeméten megkezdődött a Mercedes-Benz gyár új présüzemének építése, míg külföldön tárgyalási szakaszba ért az Audi dízelbotrányban való érintettségének kiderítésére irányuló eljárás, az Egyesült Királyságban pedig kimondták, hogy az Uber vezetőinek egy részét is megilleti a minimálbér. Összefoglaltuk, mi történt az elmúlt héten a járműiparban, a kiemelésekre kattintva bővebben olvashat a témákról.

Hirdetés

Az előző héten 24 órás munkabeszüntetést tartott a Continental makói üzemében dolgozók egy része, tiltakozva a számukra kedvezőtlen módon megváltozott munkakörülmények ellen. A munkáltató 2020 nyarán mondta fel a kollektív szerződést, az új tartalmáról pedig több hónapnyi tárgyalást követően sem sikerült megegyezésre jutnia a munkáltatói és a munkavállalói oldalnak.

Kecskeméten megkezdődött a Mercedes-Benz új présüzemének építése. A kettőszáz munkahelyet teremtő új létesítményben 2022-ben kezdődik majd meg a termelés.

Az Audi győri gyára 2020-ban mintegy húszmillió eurós megtakarítást ért el a munkatársai fejlesztési ötleteit hasznosítva.

Több elektromos autót adna el a Volkswagen

A Volkswagen vezető stratégája arról beszélt, hogy a konszern eladásainak hetven százalékát tisztán elektromos autók fogják kitenni 2030-ra, ami jóval meghaladja a korábban hangoztatott célértéket. A német konszern elektrifikációjához kapcsolódik, hogy a 2020 óta csak tisztán elektromos autókat gyártó zwickaui üzemben hamarosan már három műszakban fog folyni a termelés.

A Volkswagen kettő Latin-Amerikában fejlesztett SUV-ját is piacra fogja dobni Európában. Ezek lesznek az első térségben fejlesztett, de Európában is értékesített modellek.

Az előző héten megindul az első olyan per tárgyalása, ami az Audi dízelbotrányban érintettségét vizsgálja. Sok forog kockán, a vállalatot ugyanis jelentős összegek kifizetésére kötelezhetik.

A Cupra, a Volkswagenhez tartozó Seat növelt teljesítményű modelleket forgalmazó márkája új stratégiával állt elő, aminek egyik központi eleme az elektrifikáció.

A Daimler haszongépjárműveket gyártó üzletága idén eladásainak növekedésére és jövedelmezőségének javulására számít.

A modelljeinek elektrifikálásán dolgozó Daimler akkumulátor-újrahasznosító üzemet építhet. Az elektrifikációját azonban komolyan hátráltathatja, hogy egyik leendő kínai beszállítója, a Farasis körül súlyos problémák merültek fel, és az sem kizárt, hogy a kettő vállalat végül felhagy az együttműködéssel.

Az Opel ötödére csökkentheti a dolgozói nyugdíjakat, mely elképzelést a Stellantis-hoz tartozó vállalat üzemi tanácsa elfogadhatatlannak tart.

Nem fog egyesülni a Volvo Cars és a Geely Automobiles. A kettő autógyártó tavaly jelentette be, hogy össze fognak olvadni, a lehetőségek átvizsgálása után azonban ahelyett csak együttműködésük kiterjesztése mellett döntöttek.

Úgy néz ki, hogy még nem veszett el minden remény, és a Kia-Apple együttműködés megvalósulhat, még ha végül nem is az elektromos autók területén.

A Kia testvérvállalata, a Hyundai több mint nyolcvanezer elektromos autójában és buszában fogja kicserélni az akkumulátorokat, mivel azok tűzveszélyesek. Az érintett modellek között szerepelnek a már korábban visszahívott elektromos Konák is.

Leállás a Fordnál és a Teslánál

Az előző héten a Ford ismét leállította a szomszédos Romániában található gyárát, az ok a globális chiphiány. Feltehetően ugyanez áll a Tesla Model 3 elektromos szedánok kaliforniai gyártásának felfüggesztése mögött is.

Az OEM-ek életét nehezítő chiphiány hamarosan rosszabbra fordulhat, a tajvani szárazság ugyanis akadályozza a helyi chipgyártókat a vízhez jutásban.

A Schaeffler vezérigazgatója megerősítette, hogy a vállalat nem fog kettő részre szakadni, ahogy azt is, hogy nem fog tovább mélyülni a cég és a Continental kapcsolata.

A hazánkban is jelen lévő Knorr-Bremse fékgyártó a vártnál jobb 2020-as eredményekről számolt be.

A brit Legfelsőbb Bíróság kimondta, hogy az Uber fuvarmegosztó sofőrjeinek egy részét is megilleti a minimálbér és más munkavállalói jogok.

A Baranya megyei Szentlőrincen háromszázmillió forintból fejlesztik az iparterületet. A beruházás keretében két új üzemcsarnok és hozzájuk kapcsolódó infrastruktúra fog készülni.

A romániai autógyártók egyesülete arra számít, hogy idén a tavalyinál több, közel félmillió autó fog készülni az országban.

2030-tól nincs több benzines autó

Washington az Egyesült Államok legutóbbi állama, ahol megfogalmazódott a belső égésű motoros autók értékesítésének betiltása. A nyugati parti állam már 2030-tól megtiltja a tradicionális hajtású modellek forgalmazását.

Németországban kvantumszámítógéppel fognak új akkumulátoranyagok után kutatni. Működési elvéből következően az ipari célokra használt számítógépfajta kiválóan megfelel a kutatáshoz.

Kiemelt Partnereink