Beszállítók Szárazság súlyosbíthatja az autógyártók chiphiányát

Szárazság súlyosbíthatja az autógyártók chiphiányát

autopro.hu/V.M. | 2021.02.26 06:17

Szárazság súlyosbíthatja az autógyártók chiphiányát

Fotó: Taiwan Semiconductor Manufacturing Co., Ltd.

A tajvani chipgyártók részben teherautókkal kezdték fedezni vízszükségletük egy részét, miután a szigetország kormánya szigorította a szárazság miatt bevezetett vízfogyasztási korlátozásokat.

Amennyiben a vízhiány miatt a chipgyártók csökkenteni kényszerülnek termelésüket, tovább romolhat az autóipart érintő globális chiphiány, ami miatt már számos gyártó fogta vissza termelését.

Február 25-től tovább korlátozzák a Tajvan középső és déli részén található üzemek vízfogyasztását. Ezekben a régiókban több technológiai központnak számító nagyváros is fekszik.

A tajvani technológiai cégeket régóta érintő, ám most a szokásosnál súlyosabb vízhiány hátterében az elmúlt hónapok csapadékszegény időjárása, illetve a tájfunmentes nyár állnak. Jelenleg Tajvan középső és déli régióiban több víztározó feltöltöttsége is húsz százalék alá apadt.

További rossz hír, hogy a következő hónapokban sem várható gyökeres változás az előrejelzések szerint, amik csak minimális csapadékkal számolnak. A tajvani kormány most azt reméli, hogy a vállalatok február 25-től 7-11 százalékkal tudják mérsékelni vízfogyasztásukat.

Egyelőre rendszerint folyik a termelés

A chipek legnagyobb bérgyártója, a Taiwan Semiconductor Manufacturing Company (TSMC) a február 22-i héten teherautókkal kezdte fedezni némely üzemének vízellátását, a Reuters-szel azonban megosztotta, hogy a szárazság nincs hatással a termelésére.

Kettő másik chipgyártó, a Vanguard International Semiconductor Corporation és a United Microelectronics Corporation ugyancsak teherautókat kezdek alkalmazni, termeléskiesésről azonban nem számoltak be.

Kiemelt Partnereink