Archív Washington állam már 2030-tól betiltja a belső égésű motort

Washington állam már 2030-tól betiltja a belső égésű motort

autopro.hu/V.M. | 2021.02.23 17:19

Washington állam már 2030-tól betiltja a belső égésű motort

Fotó: Pixabay

Washington vált az Egyesült Államok első olyan államává, melynek törvényhozása megszavazta, hogy 2030-tól ne lehessen új belső égésű motoros személyautókat és kishaszongépjárműveket forgalomba helyezni.

Hirdetés

A 17 igen és 12 nem szavazattal elfogadott törvény szerint minden az államban bejegyzett 2030-as vagy azt követő évjáratú 4,5 tonnánál kisebb tömegű gépkocsinak tisztán elektromosnak, vagyis akkumulátoros elektromosnak vagy hidrogénhajtásúnak kell lennie, kivételnek számítanak a vészhelyzeti szolgáltatások járművei.

2023. szeptember 1-ig a törvényhozás közművekkel és közlekedéssel foglalkozó bizottságának fel kell mérnie többek között azt, hogy milyen fejlesztéseknek kell megvalósulnia. A bizottságnak be kell majd számolnia a jövőben értékesített tisztán elektromos autók várható számáról, a töltőhálózat fejlesztési igényéről, a hálózatoptimalizálási elképzelésekről, a várható munkaerőpiaci hatásokról és az állami adóbevételek várható változásáról – írja a Green Car Congress.

Máshol 2035-ben ér véget a benzinkorszak

Az Egyesült Államok nem tűzött ki dátumot a belső égésű motoros új autók értékesítésének megszüntetésére, azonban már több államban is jelöltek ki konkrét időpontot vagy felvetült annak ötlete. Először, tavaly ősszel Kalifornia kormányzója írt alá egy rendeletet a belső égésű erőforrással szerelt típusok értékesítésének 2035-től való tiltásáról, 2021 januárjában pedig Massachusetts jelezte, hogy azonos lépést tesz.

2020 őszén New York államban egy még el nem fogadott törvénymódosítási javaslatot nyújtottak be a 2035-ös tiltásról, New Jersey-ben pedig a környezetvédelmi hivatal állt elő egy, az állami kormányzatot nem kötelező ütemtervvel, amiben azonos dátum szerepel.

Washingtonhoz hasonlóan az előbbi három állam és még kilenc másik is követi Kalifornia gépkocsikat érintő emissziós normáit, így nem lenne meglepő, ha rövidesen több állam is határozna a tradicionális hajtású autók tiltásáról.

Kiemelt Partnereink