Szolgáltatók Az Uber vezetőit is megilletik a munkavállalói jogok

Az Uber vezetőit is megilletik a munkavállalói jogok

autopro.hu/V.M. | 2021.02.24 10:21

Az Uber vezetőit is megilletik a munkavállalói jogok

Fotó: Pixabay

Az Uber brit dolgozóinak egy részét megilletik az olyan munkavállalói jogok, mint a minimál bér – mondta ki a fuvarmegosztó üzleti modelljére nézve kedvezőtlen ítéletében a brit Legfelsőbb Bíróság.

Hirdetés

Az Uber vezetői jelenleg önfoglalkoztatottként dolgoznak. A vállalat számára ez kisebb munkaerőköltséget, a dolgozók számára ugyanakkor csak minimális védelmet jelent.

A bíróságon tárgyalt ügy a kaliforniai fuvarmegosztó kettő korábbi brit alkalmazottjának kezdeményezésére indult. A mostani ítélet előzménye, hogy még 2016-ban egy londoni munkaügyi bíróság kimondta, az Uber dolgozóit is megilletik az olyan munkavállalói jogok, mint a fizetett szabadság és a munkaszünetek. Az évekkel korábbi ítélet után az Uber fellebbezett, azonban a Legfelsőbb Bíróság végül a dolgozók javára ítélt.

Elfogadták az ítéletet

Az Uber közleményben reagált a bíróság döntésére. Közleményében a vállalat kifejti, hogy az ítélet nem vonatkozik mind a hatvanezer brit autóvezetőjére, akik közül 45 ezren Londonban, az egyik legnagyobb piacán tevékenykednek.

Hozzátették, hogy tiszteletben tartják az ítéletet, ami az Uber applikációját még 2016-ban használt, kisszámú vezetőre vonatkozik. A vállalat egyúttal jelezte, hogy készek többet tenni, és párbeszédet kezdenek brit munkavállalóikkal, hogy feltárják a szükséges változtatásokat.

A most lezárult ügyben összesen 25 sofőr követelt kártérítést az Ubertől. A több mint kétezer potenciális jogosultat képviselő Leigh Day ügyvédi iroda szerint fejenként átlagosan 16.780 dollár kártérítésre lehetnek jogosultak az érintett autóvezetők. Jogászok szerint a végső kártérítési összeg megállapítása még hónapokba telhet.

Otthon is felmerült a reform igénye

A Uber vezetőit megillető jogok már Kaliforniában is vita tárgyává váltak. Tavaly novemberben azonban egy szavazás eredményeként az Uber és más applikációalapú fuvarmegosztó vagy ételfutár szolgáltatásokat nyújtó cégek járművezetőit önfoglalkoztatottnak nyilvánították munkavállaló helyett.

Világszerte egyre többen dolgoznak az Uber vezetőihez hasonló módon, munkákat egyedi jelleggel vállalva, önfoglalkoztatottként különböző vállalatoknál. Az angolul „gig economy” névvel illetett foglalkoztatási rendszert szakszervezetek kizsákmányolónak tartják, míg a vállalatok azzal védekeznek, hogy az emberek szeretik az általa kínált rugalmasságot.

James Farrar, a brit ügyet elindító egyik volt Uber-sofőr arra szólította a brit kormányt, hogy tegyenek többet e rendszerben dolgozók védelme érdekében, például betegszabadság és az indokolatlan elbocsátásokkal szembeni védelem nyújtásával – írja a Reuters.

Kiemelt Partnereink