Elemzések Mi történt a 3. héten a járműiparban?

Mi történt a 3. héten a járműiparban?

autopro.hu | 2015.01.16 16:34

Mi történt a 3. héten a járműiparban?

Új magyar modellek, autószalon Detroitban, vállalati reakciók a botrányos ekáer ügyben. Okosautók trendjei, robotautók versenye, beszállítói fejlesztések, próbagyártás a miskolci Takatánál. Német útdíj, dugódíj, franksokk.

Gyártók

Hosszú technológiai felkészülés előzte meg a Vitara friss modelljének gyártását, amely március 5-én debütál Esztergomban, akkor veszi kezdetét a piaci bevezetés is Európában. A Suzuki hazai gyárának kommunikációs vezetőjével beszélgettünk az új modell gyártásának előkészületeiről.

Március 5-től a boltokban...

A japán gyártó kapcsán megemlékeztünk róla, hogy huszonöt éve, 1990. január 13-án írta alá Budapesten Suzuki Osamu, a konszern tulajdonosa, Lepsényi István, az Autókonszern Rt. ügyvezető igazgatója és Medgyessy Péter miniszterelnök-helyettes a Suzuki személygépkocsikat gyártó magyarországi vegyes vállalat alapmegállapodását.

Knáb Erzsébet, az Audi Hungaria személyügyekért felelős ügyvezető igazgatója a magyarországi német nemzetiség legmagasabb kitüntetését, a Magyarországi Németségért Arany Dísztűt vehette át 2015. január 11-én, a Magyarországi Németek Országos Önkormányzata újévi gáláján a Budapest Kongresszusi Központban.

Egy kis sportos kitenkintés a négykarikásoktól: az Audi meghosszabbította együttműködését Hosszú Katinkával. A többszörös világ- és Európa-bajnok úszónő egy új Q5 modellel szállíthatja a sikereket mostantól.

Sportos, aranyos - jó párosítás

A CES után máris itt egy újabb tengerentúli kiállítás, ahol tényleg a járművekről szól minden. Amerika nem kér az olcsó autókból, de szereti az európai kocsikat, főleg ha azok szabadidő-autók, vagy nagyon gyorsak. Esetleg mindkettő. Van köztük magyar kötődésű is. A Detroiti Autószalon újdonságaiból válogattunk egy csokorra valót.

Az olcsó benzinnek sokan örülnek. De vajon mit szólnak hozzá az elektromos autók gyártói? A Tesla – a gyártó képviselőinek vallomása szerint – nem ijedt meg az olajárak csökkenésétől.

A Porsche viszont nem lesz a Tesla kihívója, ráadásul a száguldó cirkuszba sem térnek vissza. Legalábbis most nincs tervben egyik forgatókönyv sem.

Nem hagy persze fel a versennyel a Porsche

Ritkán írunk visszahívás témájában Mercedes-Benz modellekről, még ritkábban úgy, hogy az érintett ország a „szülőföld”. Bizony, most kétszeresen kellemetlen hírt vagyunk kénytelen közölni a német gyártó háza tájától.

De van jó hírünk is a márkát illetően, ez ugyancsak a „hazaiakat” érinti: Németországban ugyanis már rendelhető a hazánkban készülő CLA Shooting Brake modell, pedig még hivatalosan be sem mutatkozott Kecskeméten az autó.

Már nem kell sokat várni rá

Még egy német-magyar információ: ezeket a magyar gyártású autókat vették 2014-ben a németek.

Tovább lépett a Honda a vezetési segédek hatékonysági lépcsőfokán: az új fejlesztés már nem csupán reagál a vészhelyzetre, hanem "megérzi" azt, így segíti a sofőrt a biztonságos vezetésben.

Las Vegasban tartották múlt héten a Consumer Electronics Show (CES) idei alkalmát – utólag összefoglaltuk a gyártók jövőbe mutató koncepcióit.

Álomautók, a közlekedés jövője, merre tovább...

Beszállítók

A CES hozományaként bemutattuk a Bosch fejlesztési koncepcióját, amelyet a Knight Rider filmből megismert „intelligens” autó újraépítésével kívántak szemléltetni. Önparkolás, önvezetés Pontiac Firebird Trans Am modellre hangszerelve.

De nemcsak ők mentek bele a realista álmodozósdiba: összefoglaltuk, ki mit villantott a beszállítók közül Las Vegasban az év kezdetén.

A beszállítók is merészen tervezgetnek

Bő 200 millió forintból fejlesztett a Magyarmet Finomöntöde Bicskén, 500 új munkatársat venne fel a biatorbágyi Alpine elektonikai vállalat, új termelésirányítási rendszert fejlesztett a nyíregyházi Gémtech, a Széchenyi Tőkebefektetési Alap (SZTA) 225 millió forintot fektet be a kunszentmártoni UT Automotive autóipari beszállítónál.

Megkezdődött a próbagyártás a Takata miskolci gyárában, jó évet zárt a Continental, megháromszorozta profitját az Alcoa.

A Webasto innovatív autótetővel állt elő, amely speciális anyaga révén energiahatékonyabb üzemet biztosít. A fejlesztés a Smart Fortwo modelljén mutatkozik be.

Szolgáltatók

Heti témaként az ekáer bonyodalmait boncolgattuk, s úgy tűnik, fogunk is még írni erről a sajátosan magyaros fejlesztésről. A helyzetet jól szemléteti, hogy már az első napokban kormányzati vizsgálat indult az elektronikus fuvarlevél rendszerének hibája miatt, aminek következtében versenyhátrányt okozó információk juthattak konkurens cégek birtokába.

Ennél sokkal több gond van az ekáer háza táján. Hogy jobban megértsük, mi a probléma, mit lehetne tenni, megkerestük a Magyar Gépjárműipari Egyesület és a Magyar Járműalkatrész-gyártók Egyesültének vezető tisztségviselőit, akik összefoglalták a vállalati tapasztalatokat. Az elmondottak szerint több mint kritikus a jelenlegi állapot.

Valakik valamit nagyon nem gondoltak át az ekáer "előkészítésekor"

Mindeközben a budapesti dugódíj is a „kapuk előtt” áll: Tarlós István főpolgármester szerint 2016 végén érkezhet az új közlekedési díj.

Van azonban olyan útdíj, ami még a magyar kormánynak sem tetszik – a németek szabályozása tovább emeli a fuvarozók vérnyomását.

Techtogether

Megtartották az első idei mérnökhallgatói járműipari versenyt – ezt a titulust aligha tudja más rendezvény elhódítani az év tizedik napján rendezett Robonaut programtól. Helyszíni beszámolónk itt olvasható.

Ezek is sofőr nélküli autók - magyar egyetemisták tervezték és építették őket

Annak is utána jártunk, hogy miként születtek a tavalyi Techtogether verseny feladatai. A Mobilis munkatársait faggattuk a kulisszatitkokról és a tapasztalatokról.

Gazdaság

Frankpánik, franksokk - így marad meg sokak emlékezetében 2015 harmadik hete, s ki tudja, mit hoz a jövendő... Svájcban ugyanis január 15-én - hirtelen - elengedték a 3,5 éve fenntratott árfolyamküszöböt az euróval szemben. Az indok jelenleg még nem tiszta, viszont nézzük csak, mi történt a döntés hatására!

CHF/HUF 2015. 3. heti árfolyam (portfolio.hu)

A forint euróval szembeni árfolyamának mozgásán is meglátszottak a történtek, de péntek délutánra a stabilizálódás jeleit mutatta ez a devizakereszt.

EUR/HUF 2015. 3. heti árfolyam (portfolio.hu)

A folytatásról korai lenne bármi konkértumot előre jelezni. A jövő héten igyekszünk alaposabban feltárni a történtek indokait, közvetlen hatásait és a lehetséges jövőbeni kimeneteleket.

Kiemelt Partnereink