Trend Már itt az autonóm rajzó robotméhecske, a BionicBee

Már itt az autonóm rajzó robotméhecske, a BionicBee

autopro.hu/R.K.E. | 2024.05.04 12:22

Már itt az autonóm rajzó robotméhecske, a BionicBee

Fotó: Festo

A Hannover Messe 2024 kiállításon bemutatott 34 grammos BionicBee a Bionic Learning Network által eddig készített legkisebb repülő tárgy, 220 milliméter hosszú és 240 milliméter szárnyfesztávolságú.

Hirdetés

A méhek önállóságát egy ultraszéles sávú (UWB) technológiával működő beltéri helymeghatározó rendszer teszi lehetővé, ahol két szinten nyolc UWB-horgonyt helyeztek el a pontos időmérés érdekében, így a méhek meg tudják találni magukat a térben. A Festo szerint az UWB-horgonyok jeleket küldenek az egyes méheknek, amelyek önállóan mérik a távolságot az adott adóelemektől, és időbélyegek segítségével kiszámítják saját helyzetüket a térben.

A rajban való repüléshez a méhek egy központi számítógép által meghatározott útvonalakat követnek. A Festo hozzátette, hogy a repülés tervezése magában foglalja „a légörvényeken keresztül történő lehetséges kölcsönös interakciót".

Mivel minden egyes méh kézzel készített, kisebb gyártási különbségek befolyásolhatják a méhek repülési viselkedését, amit egy automatikus kalibrációs funkció figyelembe vesz. Egy rövid próbarepülést követően minden méh meghatározza az egyedileg optimalizált vezérlő paramétereit. Egy algoritmus kiszámítja az egyes méhek közötti hardveres különbségeket, így a raj kívülről úgy vezérelhető, mintha mindannyian azonosak lennének – írja a The Engineer.

Tetszett ez a hír? Értesüljön elsőként a járműipari történésekről, iratkozzon fel az autopro.hu hírlevelére az alábbi linken!

Kiemelt Partnereink