Beszállítók A Webasto szállítja a Smart üvegtetejét

A Webasto szállítja a Smart üvegtetejét

Biró Csongor | 2015.01.14 12:06

A Webasto szállítja a Smart üvegtetejét

A Smart Fortwo harmadik generációjának teteje elnyeli a napenergiát és így meggátolja az utastér felmelegedését. Igazi különlegessége, hogy az 1,2 négyzetméteres belülről átlátszó felület nem üveg, hanem könnyű polikarbonát, azaz műanyag.

Hirdetés

A szín- és hőtartó polikarbonátba infravörös hullámokat elnyelő granulátumot kevertek (Bayer gyártásában készül az átlátszó Makrolon AG2677), így erős napsütésben nem melegszik fel az utastér, ugyanakkor ha hűteni kell, a klíma alacsonyabb fokozaton is hatékony. Mindez jótékony hatással van az autó fogyasztására. A Bayer és a Webasto nagy reményeket fűznek az innovációhoz, közös közleményükben egyenesen az utastérkomfort mérföldköveként tekintik. A tető másik komponense egy fekete granulátum (Polycarbonat-ABS-Blend Bayblend T95 MF), ami a tető rögzítésénél, a csavarcsatornák kialakításánál kap szerepet. Ennek segítségével építik be az árnyékoló rolót, amelynek elektromos mozgatásával szabályozható a beltér megvilágítása. A kétkomponensű műanyagtető egy védő lakkbevonatot is kapott, amely a karcolásoktól és az időjárási körülmények káros hatásaitól óvja meg.

A műanyagtető fele annyit nyom a mérlegen, mint az edzett üveg, a Smarté 9,8 kilogrammos. A tömegcsökkentés a kedvezőbb üzemeltetési költségek mellett jó hatással van az autó dinamikájára is, a súlypontja lejjebb került.
A Webasto a polikarbonát tetőt könnyűszerkezetes kutatóbázisán, a Regensburg melletti Schierlingben fejlesztette.

Kiemelt Partnereink