Elemzések Mérföldkőhöz ért a budapesti Continental – ez történt a 19. héten

Mérföldkőhöz ért a budapesti Continental – ez történt a 19. héten

Végh Martin | 2021.05.17 07:20

Mérföldkőhöz ért a budapesti Continental – ez történt a 19. héten

Fotó: Continental

Elkészült az ötvenmilliomodik fékvezérlő elektronika a Continental fővárosi termelőegységében. Németországban megkezdték a Mercedes EQS elektromos szedán gyártását, míg a Stellantis vezére élesen kritizálta a fejlett országok elektrifikációs politikáját. Összefoglaltuk, mi történt az elmúlt héten a járműiparban, a kiemelésekre kattintva bővebben olvashat a témákról.

A Continental budapesti gyárának munkatársai közösen ünnepelték meg, hogy az üzemben elkészült az ötvenmilliomodik fékvezérlő elektronika. Az egységben 2001 óta gyártanak fékvezérlő elektronikát.

A győri ítélőtábla hatályon kívül helyezte a Székesfehérvári Törvényszék Cégbíróságának végzését, mellyel az ISD Dunaferr Zrt. közgyűlését május 6-ra összehívta. Ez egyben azt is jelenti, hogy még tovább húzódik Magyarország legnagyobb kohászati konglomerátumának több mint egy éve tartó válsága.

Jól sikerült az év első szakasza

Sikeres első negyedéven van túl az Audi. A vállalat jelentősen növelte eladásait, a jövőbe pedig óvatos optimizmussal tekint.

Megkezdődött a Mercedes-Benz EQS, az S-osztály elektromos megfelelőjének sorozatgyártása a németországi Sindelfingenben.

A Stellantis vezére élesen kritizálta a fejlett országok elektrifikációs politikáját. Véleménye szerint a mostani rendszer magában rejti a mobilitási lehetőségek beszűkülésének, illetve a nagyszabású leépítések esélyét.

A General Motors és az LG az akkumulátorok gyártása mellett azok újrahasznosításában is együtt fog működni. A partnerek célja, hogy az Észak-Amerikában gyártott elektromos autók telepeit teljes mértékben újrahasznosítsák.

A Tesla berlini építkezése egy újabb engedély megadásával közelebb került a befejezéshez. A kaliforniai elektromosautó-gyártó vezetője, Elon Musk pedig bejelentette, hogy mostantól nem lehet Bitcoinért Teslákat venni, aminek hatására zuhanásnak indult a kriptodevizák árfolyama.

Egyre jobbak a beszállítók kilátásai

Ígéretes első negyedévi eredményekről számolt be a Schaeffler, aminek bevételei 11,2 százalékkal emelkedtek éves összevetésben. A vállalat felfele módosította az idei évi előrejelzését.

A thyssenkrupp szintén javított idei előrejelzésén, méghozzá három hónapon belül már másodjára.

A Samsung, reagálva az autóipari félvezetők piacán kialakult hiányra, egy új üzemet épít fel, ami 2022 második felében fogja megkezdeni a termelést.

Éves összehasonlításban mintegy 18 százalékkal esett a Waberer’s árbevétele, a kamatfizetés, adózás és amortizáció előtti nyeresége ugyanakkor szintén jelentősen, 7,9 százalékkal nőtt.

Okosúttá alakítják az M2-es Dunakeszinél lévő szakaszát. Olyan dinamikus forgalomirányítási berendezéseket szerelnek fel, amikkel csökkenthetőek a torlódások.

Nőttek is meg csökkentek is az eladások

A márciusihoz képest csökkent, az egy évvel korábbihoz viszonyítva azonban nőtt a Kínában április hónapban értékesített személyautók száma.

Közel 300 százalékkal nőtt az orosz újautó-értékesítés az év negyedik hónapjában. A rendkívüli szám hátterében az áll, hogy tavaly áprilisban gyakorlatilag az ország egész gazdasága leállt a járványvédelmi intézkedések részeként.

Egy amerikai tanácsadó cég előrejelzése szerint a chiphiány miatt idén mintegy 110 milliárd dollár bevételtől fognak elesni a világ autógyártói, akik ellátási láncaik újragondolására is rákényszerülnek.

A spanyol városi utak egy igen nagy részén ezentúl maximum 30 kilométeres sebességgel lehet csak haladni. Az intézkedés célja a balesetek kockázatának csökkentése.

Hazánkban elindult a Modern Mintaüzemek program, melynek keretében a cégek testre szabott, és a gyakorlatban alkalmazható megoldásokat ismerhetnek meg elsőkézből. A program a modern technológiák adta lehetőségek jobb kihasználásában segíti a hazai vállalkozásokat.

Kiemelt Partnereink