Elemzések Több mint százmilliárdtól fosztja meg az autógyártókat a chiphiány

Több mint százmilliárdtól fosztja meg az autógyártókat a chiphiány

autopro.hu/V.M. | 2021.05.14 11:21

Több mint százmilliárdtól fosztja meg az autógyártókat a chiphiány

Fotó: GM Corporate Newsroom

Az amerikai AlixPartners tanácsadó vállalat előrejelzése szerint a félvezető komponensek hiánya az autógyártóknak 110 milliárd dollár árbevétel-kiesést fog okozni 2021-ben.

Hirdetés

A cég szerint a korábban jelzettnél közel kétszer nagyobb bevételkiesésre kell készülnie az OEM-eknek. A vállalat korábban úgy jósolta, hogy a gyártók 61 milliárd dollárral kevesebb bevételhez fognak jutni.

A világszerte üzemleállásokat és termeléscsökkentést előidéző chiphiány miatt a tervezettnél mintegy 3,9 millióval kevesebb jármű fog készülni idén az AlixPartners számításai szerint.

Átalakulnak a beszállítói láncok

Elemzésében a vállalat rávilágít, hogy a mostani alkatrészhiány arra kényszeríti a gyártókat, hogy legyenek proaktívak, illetve hogy tegyék ellenállóvá ellátási láncaikat.

Továbbá kifejti, hogy az autógyártók a múltban, egy mostanihoz hasonló kínálat oldali hiány kialakulása után közvetlenül a termelőktől kezdtek el beszerezni bizonyos nyersanyagokat, mint például a kipufogórendszerekben használt platinát vagy palládiumot.

Párhuzamot vonva az akkori és a mostani helyzet közé, megjegyzi, hogy az autógyártók most a chipgyártókkal is közvetlen kapcsolat kialakítására törekszenek, mivel valóssá vált a félvezetők hiánya okozta termeléskiesés veszélye – foglalta össze az elemzést a Reuters.

Hirdetés

Kiemelt Partnereink