Beszállítók Jogerős: nem volt érvényes a Dunaferr május 6-ai közgyűlése

Jogerős: nem volt érvényes a Dunaferr május 6-ai közgyűlése

MTI | 2021.05.14 12:19

Jogerős: nem volt érvényes a Dunaferr május 6-ai közgyűlése

Fotó: Pixabay

Győri Ítélőtábla jogerős döntésével hatályon kívül helyezte azt a végzést, amellyel a Székesfehérvári Törvényszék Cégbírósága az ISD Dunaferr Zrt. közgyűlését május 6-ra összehívta.

Hirdetés

A Dunaferr május 13-án, egy héttel az érvénytelen közgyűlés után vette át a határozatot. Mint ahogy a vállalat közleményében írta, az ítélőtábla a törvényszéket új eljárásra utasította, ahol vizsgálni kell a felek meghatalmazott ügyvédeinek képviseleti jogát.

Emlékeztettek arra, hogy a Dunaferr már több ügyben állította és bizonyította, hogy a többségi tulajdonos Steelhold Ltd. képviseletében „álképviselők” jártak és járnak el, akiknek nincs joguk a Dunaferr fő tulajdonosának képviseletére.

Magyarország legnagyobb kohászati vállalatának válsága több mint egy éve tart, a tulajdonlásáért harcol az orosz és az ukrán tulajdonos. A cég többségi tulajdonosa a Cipruson bejegyzett Steelhold Limited, amely a privatizáció óta tulajdonolja a Dunaferrt. A többségi tulajdonos cégben 25 százalék mínusz 1 szavazattal az ukrán Szergej Taruta, ugyanekkora részben az orosz Oleg Mkrtcsan, valamint 50 százalék+2 szavazatos többséggel az orosz állami Vnyesekonombank részesedik.

Senkinek sem jó így

A dolgozók hosszú hónapok óta két részletben kapják havi bérüket, a társaságnak szeptember 30-a óta nincs igazgatósága, illetve felügyelőbizottsága. A Dunaferr Vasas Szakszervezeti Szövetség vezető tisztviselőit kitiltották a gyár területéről, és azonnali hatállyal elbocsátották állásukból. A társaság helyzetét munkaügyi konfliktus is rontja, miután tavaly augusztusban Evgeny Tankhilevich cégvezető a Dunaferr nevében egyoldalúan felmondta a hatályos kollektív szerződést, amely február 14-ig élt, így azóta kollektív szerződése sincs a cégnek.

A folyamat legutóbbi állomása a cégbíróság által múlt csütörtökre összehívott közgyűlés volt, amelyre a meghívottakat a cégvezetés nem engedte be a gyárkapun, így azt az épület előtti parkolóban tartották meg. A közgyűlés után a cég menedzsmentje rögtön közölte, hogy szerintük nem volt határozatképes a közgyűlés, mert ők a cégbíróság végzését megfellebbezték, ugyanakkor a résztvevők mindegyike érvényesnek és eredményesnek tartotta.

A jelenlévők megtárgyalták a cégbíróság által előírt napirendi pontokat, amelyek a társaság törvényes működésének helyreállítására vonatkoztak, így új igazgatóságot, felügyelőbizottságot, cégvezetőt és könyvvizsgálót választottak, valamint módosították az alapszabályt is.

Kiemelt Partnereink