Elemzések Két hétre leáll a gyártás a Suzuki esztergomi gyárában – ez történt a 35. héten

Két hétre leáll a gyártás a Suzuki esztergomi gyárában – ez történt a 35. héten

Végh Martin | 2021.09.06 07:17

Két hétre leáll a gyártás a Suzuki esztergomi gyárában – ez történt a 35. héten

Fotó: Magyar Suzuki Zrt.

A chiphiány miatt üzemszünetet rendeltek el a Suzuki esztergomi gyárában, de az alkatrészhiány miatt sok más OEM is leállásokat jelentett be. Elektromobilitás terén a Xiaomi villanyautó üzletágának létrejötte, valamint a Volánbusz negyven elektromos buszának átadása voltak a legfontosabb fejlemények. Összefoglaltuk, mi történt az elmúlt héten a járműiparban, a kiemelésekre kattintva bővebben olvashat a témákról.

A chiphiány miatt szeptember 6. és 18. között nem termel a Magyar Suzuki Zrt. esztergomi gyára. Az üzemszünet ideje alatt többek között automatizálási fejlesztéseket valósítanak meg.

Elkészült a negyvenmilliomodik motor az Audi Hungariánál. A mára a világ legnagyobb motorgyárává fejlődött vállalat a mérföldkövet egy 190 lóerős elektromos meghajtás összeszerelésével érte el.

A Knorr-Bremse Fékrendszerek Kft. kecskeméti üzeme szintén egy hasonló teljesítményt ért el azzal, hogy legyártották a hatmilliomodik ABS szelepet.

Mindenképpen elkerülné az óriási bírságot a VW

A Volkswagen fellebbezett az amerikai legfelsőbb bíróságnál, hogy elkerüljön egy dízelbotrány miatti, akár mintegy ezer milliárd dollárt is kitevő büntetést. A vállalat egy másik, a Takata gázgenerátoraihoz kötődő botrány kapcsán peren kívül 42 millió dollár kifizetéséről egyezett meg vásárlóival.

A német autógyártó személyautóihoz 2030-tól nem lesz elérhető kézi sebességváltó. A technológia fokozatos kivezetésétől a költségek csökkenését várják.

A Volkswagen konszernhez tartozó Porsche számára egyre fontosabbá válik az ázsiai piac, ehhez igazodva pedig egy helyi gyárat is fel fog húzni, ami 2022-ben kezdi meg a termelést a helyi megrendelésekre.

A Mercedes-Benz a svéd SSAB acélgyártóval lépett együttműködésre, hogy 2022-től kezdve karbonsemlegesen előállított acélt szerezzen be tőle. A német OEM bevételeit előreláthatóan jelentősen vissza fogja vetni a chiphiány a mostani, harmadik negyedévben.

A félvezetők globális hiánya miatt sok más autógyártó új üzemszünetekről jelentett. Az előző héten nem termelt a Stellantis olaszországi Sevel kishaszongépjármű-gyára, míg a Ford kölni egysége szeptember 2-án állt le két hétre. A Renault szintén új leállásokról számolt be, a francia OEM a következő hónapokban a spanyolországi gyárait fogja változó időtartamokra leállítani.

Az Opel leleplezte az Astra hatodik generációját. Az új modell különlegességét az adja, hogy kettő plug-in hibrid változatban is, később pedig tisztán elektromos kivitelben is elérhető lesz.

A Lotus brit sportautógyártó csakugyan az elektrifikáció útján van. 2026-ig négy új elektromos modellt is be fog mutatni, melyeket Kínában fognak gyártani.

A Xiaomi okostelefon-gyártó bejegyeztette új, villanyautók fejlesztésére létrehozott leányvállalatát, nagy lépést téve autóipari ambícióinak teljesítése felé.

Új elektromos buszok érkeztek

Negyven elektromos Mercedes-Benz eCitaro busszal bővült a Volánbusz flottája. A járművek annak a 123 elektromos autóbusz és négy önjáró trolibusz részét képezik, melyek beszerzésére önkormányzatok és közlekedési szolgáltatók nyertek állami támogatást.

Augusztusban mintegy 11 ezer használt személyautót hoztak be Magyarországra, 12 százalékkal többet, mint tavaly ugyanakkor. Az egész évet tekintve az idei behozatal akár meg is haladhatja majd a 2020-ast.

A német ifo gazdaságkutató adati szerint júliusról augusztusra drasztikusan romlott a német autóipari vállalatok üzleti hangulata, jól mutatva a chiphiány hatását.

A német tőzsdei vállalatok bevételei a mérések kezdetet óta a legnagyobb értéket érte el a második negyedévben. Az eredményhez nagyban hozzájárultak az autógyártók, mint a Volkswagen vagy a Daimler.

Kiemelt Partnereink