Archív Az autógyártók húzták ki a válságból a német nagyvállalatokat

Az autógyártók húzták ki a válságból a német nagyvállalatokat

autopro.hu/P.B. | 2021.08.31 06:18

Az autógyártók húzták ki a válságból a német nagyvállalatokat

Fotó: Pexels

A mérések kezdete, azaz 2012 óta nem volt ilyen magas a bevétele a német tőzsdei vállalatoknak, azaz a DAX-vállalatoknak. A rekordbevételt hozó negyedév elsősorban a német autógyártóknak köszönhető.

Hirdetés

A DAX-társaságok eladásai és összesített nyeresége 2021 második negyedévében nemcsak jelentősen meghaladták az előző évi eredményeket, hanem az elemzés 2012-es kezdete óta a legmagasabb értéket érték el az EY tanácsadó és könyvvizsgáló cég számításai szerint.

Soha nem értek el nagyobb nyereséget a DAX-vállalatok egy negyedévben - mondta Henrik Ahlers, az EY igazgatótanácsának elnöke. Bár a járvány globális szinten még mindig tart, a világgazdaság meglepően gyorsan talpra állt a 2020-as sokkból.

Sok területen a kereslet egyértelműen meghaladja a kínálatot, így az árkörnyezet egyes vállalatok számára rendkívül kedvező, ami a magas nyereség egy részét megmagyarázza - véli Ahlers. Az erős kereslet miatt a vállalatoknak lehetőségük nyílt az áremelésre.

Az autógyártók húzták a számokat

A DAX-vállalatok teljes forgalma 2020 második negyedévéhez képest 29 százalékkal, 369,9 milliárd euróra nőtt. A legjobb 30 német vállalat működési nyeresége (EBIT) még a bevételeknél is jobban alakult: 2020 második negyedévében elért egymilliárd eurós veszteség után egy évvel később csaknem 44,6 milliárd eurós nyereséget termeltek a cégek - a válság előtti 2019-es évhez képest 87 százalékos növekedést könyvelhettek el.

A csúcson a Volkswagen, a Daimler és a BMW autógyártók állnak, a jelentések szerint együtt 16,7 milliárd euró üzemi eredményt ért el a három vállalat. Az értékesítési rangsort a VW (67,3 milliárd) és a Daimler (43,5 milliárd) vezeti, míg a harmadik helyen az Allianz (34,3 milliárd) végzett – írja az Automobilwoche.

Kiemelt Partnereink