Gyártók Karbonsemleges acél használatába kezd a Mercedes-Benz

Karbonsemleges acél használatába kezd a Mercedes-Benz

autopro.hu/V.M. | 2021.09.02 17:20

Karbonsemleges acél használatába kezd a Mercedes-Benz

Fotó: Daimler Global Media Site

Más járműgyártók után a Mercedes-Benz is a partnerségre lépett a svéd SSAB acélgyártóval, karbonsemleges módon előállított acél beszerzése érdekében. A német autóipari OEM már 2022-ben meg kívánja kezdeni a környezetbarát acél alkalmazását.

Hirdetés

A Mercedes-Benz célja, hogy legkésőbb 2039-re kizárólag szén-dioxid-semlegesen készített személyautókat gyártson, ezt az ambícióját szolgálja a mostani megállapodás is. Az SSAB-tól beszerzett acélból eleinte, 2022-től prototípus karosszériaelemek fognak készülni.

Az SSAB 2026-ban kezdi meg a karbonsemleges acél tömegtermelését, miután a dél-svédországi Oxelösund településén található acélüzemét átállították az LKAB bányavállalattal, illetve a Vattenfall energiaipari céggel közösen kifejlesztett Hybrit technológiára.

A technológia a szén kokszolását vízből, megújuló energia segítségével nyert hidrogénnel helyettesíti, ami gyakorlatilag karbonsemlegesnek tekinthető acél előállítását teszi lehetővé.

Már leszállították az első zöld acélt

Az SSAB-val korábban már a Volvo Cars és a Volvo AB is együttműködésre lépett klímabarát acél beszerzése érdekében. Az új technológiával készült első acélmegrendelést idén augusztusban a svéd teherautógyártó vehette át.

A Mercedes-Benz az SSAB-n kívül más forrásból is fog karbonsemleges acélhoz jutni. A vállalat idén részesedést vásárolt a szintén svéd H2 Green Steel vállalatban, ami a már fentebb tárgyalttal azonos technológiával 2024-ben kezdi meg a termelést, részben a német OEM igényeit kiszolgálva.

Kiemelt Partnereink