Trend Hamarosan már csak automataváltós autókat gyárt a VW

Hamarosan már csak automataváltós autókat gyárt a VW

autopro.hu/P.B. | 2021.08.30 17:20

Hamarosan már csak automataváltós autókat gyárt a VW

Fotó: BMW Group PressClub Global

Várhatóan 2030-tól kezdve már csak automataváltós Volkswagent lehet majd újonnan vásárolni. A gyártó fokozatosan vezeti ki a kéziváltó használatát a következő években, ettől a költségeinek csökkenését várja. A Tiguan legújabb, 2023-ban érkező változata lesz az első olyan modell, amiből már csak automata kivitel lesz.

Hirdetés

A 2020-as években fokozatosan, a modellváltásokkal bevezetve eltűnik a kéziváltó a Volkswagen személyautóiból. A sort 2023-ban a kompakt SUV Tiguan kezdi majd meg, de 2030-ra várhatóan egyetlen új Volkswagenben sem lesz már kéziváltó, csak automataváltóval fogják szerelni az új Volkswageneket.

A gyártó költségeinek csökkentését várja a lépéstől, de egyébként is egy már létező folyamatot tett ezzel nyilvánvalóvá. Még ha hivatalosan nem is sok autógyártó búcsúzott el a kézi sebességváltótól, az elektromos autókra való áttérés miatt a következő évtizedekben valószínűleg ki fog kopni ez a megoldás. Néhány kivételtől eltekintve - mint például a Porsche Taycan -, az elektromos autók nem rendelkeznek többsebességes váltóval. Így az elektromos offenzíva egyben a kéziváltók eltűnését is magában hordozza.

Nő az automataváltók piaci részesedése

Az automata sebességváltók piaci részesedése az elmúlt években már nőtt különböző okokból: egyrészt egyre gazdaságosabbak, sportosabbak és kényelmesebbek lettek, másrészt számos vezetői asszisztensi rendszer - forgalmi dugók esetében az autonóm követés - egyszerűen nem lehetségesek kéziváltókkal.

Érdekesség, hogy a Németországban jelenleg kínált 5838 autómodell közül csak 1870 kapható kézi sebességváltóval a Jato Dynamics adatai szerint – írja az Automobilwoche.

Kiemelt Partnereink