Elemzések Hatmilliárdos beruházást hajt végre a Mono-Ipolyfabric – ez történt a 26. héten

Hatmilliárdos beruházást hajt végre a Mono-Ipolyfabric – ez történt a 26. héten

Végh Martin | 2021.07.05 07:22

Hatmilliárdos beruházást hajt végre a Mono-Ipolyfabric – ez történt a 26. héten

Fotó: Mono Group

A luxusautók belső díszítő elemeit gyártó Mono-Ipolyfabric száz új munkahelyet teremtő beruházást hajt végre. A szomszédos Szlovákiában chiphiány akasztotta meg a Jaguar Land Rover termelését, míg a Volkswagen dízelbotrányában a gyártónak kedvező és egy számára potenciálisan súlyos következményekkel járó ítélet is született a tengerentúlon. Összefoglaltuk, mi történt az elmúlt héten a járműiparban, a kiemelésekre kattintva bővebben olvashat a témákról.

A luxusautók belső díszítő elemeinek tervezésével és gyártásával foglalkozó Mono-Ipolyfabric mintegy 6 milliárd forint beruházásával épít új gyártóüzemet és kutatás-fejlesztési központot.

A miskolci Robert Bosch Energy and Body Systems Kft. a hibrid és elektromos járművek igényeit kiszolgáló, hűtőrendszeri technológiát fejlesztett ki.

Új üzemcsarnokkal bővült a Kapos Atlas Gépgyártó Kft. Kaposváron. A főként építőipari és mezőgazdasági munkagépek elemeinek gyártásával foglalkozó vállalat fejlesztése félmilliárd forintból valósult meg.

Jó és rossz hír is volt

A dízelbotránnyal kapcsolatban a Volkswagennek jó és rossz hírt jelentő ítéletek is születtek az Egyesült Államokban. Félgyőzelemnek tekinthető, hogy a San Francisco-i fellebbviteli bíróság szerint ismét meg kell vizsgálni, hogy egy kötvénytulajdonos pert indíthat-e a vállalat ellen az elszenvedett károkra hivatkozva. Ugyanakkor rossz hír, hogy Ohio perelheti a vállalatot, az ügy pedig eddig példátlan összegű büntetéssel zárulhat.

A Volkswagen Csoportba tartozó Audi követni fogja a névadó márka példáját. Elektromos autóit az úgynevezett ügynökségi modellel fogja értékesíteni, kizárva a kereskedéseket.

A Mercedes-Benz a digitális átállást támogatandó ezer szoftvermérnököt készül felvenni, továbbá a kutatás-fejlesztésben dolgozók számát globálisan kétezer fővel bővítené.

Az előző héten leállt a termelés a Jaguar Land Rover nyitrai gyárában. Az üzemszünet hátterében a globálisan fennakadásokat okozó chiphiány áll.

Új üzleti stratégiát mutatott be a Renault, ami azt tervezi, hogy 2030-ra eladásainak 90 százalékát tisztán elektromos autók tegyék ki. A vállalat egyúttal kettő akkumulátorgyártóval kötött együttműködést is bejelentett, melyek egyikének az Alpine sportautókhoz nagyteljesítményű telepek fejlesztése is célja.

A Renault egy új, nagy-britanniai elektromobilitási komplexum felállítását jelentette be, ahol elektromos autók gyártása és akkumulátorok fejlesztése is zajlani fog. A vállalat ezenkívül beperelte egyik korábbi akkumulátor-beszállítóját, amiért az közel egymillió hibás telepet szállított neki.

A Volvo Cars még az idén tőzsdére menne. A svéd vállalat ambiciózus, köztük a belső égésű erőforrás teljes kivezetését tartalmazó tervekkel rendelkezik, ami jól jön a befektetők meggyőzésekor.

A Ford júliusban és augusztusban több észak-amerikai egységét is leállítja, ám most már nem csak a félvezetők hiánya okoz ellátási zavarokat.

Mindössze pár nappal átadása után, méghozzá menet közben gyulladt ki a Tesla vadonatúj Model S Plaid típusának egyik példánya az Egyesült Államokban.

A Hellával szemezget a Knorr-Bremse

A Knorr-Bremse tárgyalásokat folytat abból a célból, hogy a családi tulajdonban lévő Hella alkatrészgyártónak többségi tulajdonosává válhasson.

Utóbbi autóipari beszállítóval közösen fog fejlesztést folytatni a Daimler egyik partnere, a kínai Farasis akkumulátorgyártó, mi a Daimler Buses-zel is új együttműködésre léphetett.

A BASF vegyipari vállalat Németországban készül felépíteni egy lítium-ion akkumulátorok újrahasznosítására szolgáló üzemet, mi 2023-ban kezdheti meg működését.

Elmarad a nagy bumm

A Magyar Gépjárműimportőrök Egyesülete jócskán lefele módosította idei magyar újautó-értékesítési előrejelzését. A szervezet szerint idén a tavalyival nagyjából megegyező számú járművet fognak eladni.

Tizenhat darab új busszal bővült a Volánbusz flottája. A járművek annak a 204 darab MAN csuklós autóbuszra vonatkozó megrendelés részét képzik, amiről tavaly decemberben született megállapodás.

A GKI Gazdaságkutató hét százalékra emelte a magyar gazdaság idei növekedésére vonatkozó előrejelzését a márciusi 4,3 százalékról, többek között a vártnál gyorsabb válságból kilábalásnak betudhatóan.

Kanada 2035-től betiltja a benzines és dízelüzemű új személyautók és kistehergépjárművek értékesítését. Az észak-amerikai ország ezzel több ország és közigazgatási egység hasonló példáját követi.

Az első öt hónapban negyedével több autót gyártottak Romániában, a termelés azonban így is jelentősen elmaradt a járványt megelőzőtől.

Kiemelt Partnereink