Gyártók Dízelbotrány: félgyőzelmet aratott a Volkswagen

Dízelbotrány: félgyőzelmet aratott a Volkswagen

autopro.hu/V.M. | 2021.06.29 06:20

Dízelbotrány: félgyőzelmet aratott a Volkswagen

Fotó: Volkswagen Newsroom

A Volkswagennek félgyőzelmet jelentő ítélet született az Egyesült Államokban, miután egy fellebbviteli bíróság úgy találta, ismét meg kell vizsgálni, hogy egy kötvénytulajdonos pert indíthat-e ellene a dízelbotrány okozta károk miatt.

Hirdetés

Egy San Francisco-i fellebbviteli bíróság úgy találta, hogy korábban tévesen ítélték úgy, hogy a Puerto Rico-i Állami Alkalmazotti és Közigazgatási Nyugdíjrendszer Adminisztráció – elégséges bizonyíték nyomán – pert indíthat a német autógyártó ellen, és elrendelte a döntés felülvizsgálatát.

Az Adminisztráció 2014 és 2015 között 8,3 milliárd dollár értékben vásárolt Volkswagen-kötvényeket, állítása szerint pedig a befektetési döntés meghozatalakor a VW téves emissziós adatokat feltüntető marketinganyagaira is támaszkodott, ezért kártérítésre jogosult a papírok dízelbotrány kitörését követő értékvesztése miatt.

A VW szerint azonban nem mutatott bizonyítékot arra, hogy döntésében valóban hagyatkozott volna a félrevezető információkra, a San Francisco-i fellebbviteli bíróság pedig nem talált valódi kapcsolatot a hamis információk és az elszenvedett anyagi kár között.

Még lehet néhány fordulója az ügynek

Az Adminisztrációt védő Abraham Fruchter & Twersky ügyvédi iroda egyik ügyvédje, Mitchell Twersky a Reuters beszámolója szerint a bíróság határozata után úgy nyilatkozott, hogy elégséges bizonyítékuk van az ítélet megtámadására.

A VW 2015-ben ismerte be, hogy csalószoftvert alkalmazva manipulálta egyes dízelhajtású modellek károsanyag-kibocsátási értékeit. A vállalatnak eddig mintegy 38,2 milliárd dollárjába került a dízelbotrányként elhíresült csalási ügy.

Kiemelt Partnereink