Gyártók Bemutatta elektromosautó-gyártóközpontját a Nissan

Bemutatta elektromosautó-gyártóközpontját a Nissan

autopro.hu/P.B. | 2021.07.02 04:19

Bemutatta elektromosautó-gyártóközpontját a Nissan

Fotó: Nissan's Global Newsroom

Hivatalosan bejelentette a Nissan az EV36Zero névre hallgató központjának felépítését, ami az első kifejezetten elektromos autók gyártására létrejövő központ lesz. A beruházás egymilliárd fontba, azaz közel 400 milliárd forintba kerül.

A Sunderlandben felépülő létesítmény óriási lökést adhat a Nissan elektrifikációs terveinek a gyártó szerint, maga az EV36Zero elnevezés is erre utal: egy 360 fokos (azaz teljes) spektrumra az elektromos megoldásokat illetően.

A központ a Nissan és az Envision AESC akkumulátortechnológiával foglalkozó cég, valamint a helyi városi tanács közös finanszírozásában épül egymilliárd font, azaz közel 400 milliárd forint értékben.

Makoto Uchida, a Nissan vezérigazgatója úgy véli, hogy a projekt a Nissan karbonsemlegességet célzó törekvéseinek részeként jöhet létre. Mint fogalmazott, a projekttel nem pusztán az elektromos autók fejlesztése és gyártása a cél, hanem a fedélzeti akkumulátorok, mint energiatározók kifejlesztése is.

Nagyon fontos beruházás Nagy-Britannia számára

Sokat elárul a gigagyár fontosságáról, hogy maga Boris Johnson, brit miniszterelnök méltatta a projektet a bejelentés alkalmából. Mint mondta, az, hogy a Nissan Sunderlandet választotta a gyár felépítésének helyszínéül, remek bizonyíték arra, hogy Nagy-Britannia kiváló, képzett munkaerővel rendelkezik.

A helyszín valóban nagy fontossággal bír, hiszen Sunderlandben harminc éve van jelen a Nissan, és itt készülnek a Leafek, a Nissan elektromos autói is.

Új mérföldkő

Ashwani Gupta, a Nissan műveleti igazgatója kiemelte, hogy a japán OEM volt az első, ami sorozatgyártásban tudott akkumulátoros elektromos modellt előállítani a Leaf képében, és most az autóipar történelmének következő szakaszában is vezető szerepre törnek.

A július elején bejelentett projektek összességében 6200 embernek adnak majd munkát a beszállítókkal együtt, ez 900-nál is több Nissan-munkahelyet, és körülbelül 750 Envision által létrehozott munkahelyet tartalmaz.

Újgenerációs elektromos crossover

A projekt részeként a Nissan 423 millió fontot fektet egy új, tisztán elektromos modell kifejlesztésére és brit gyártására is. A gyártó közleménye szerint a crossoverek terén is kellő tapasztalattal rendelkezik az OEM, ahogy az elektromos autók terén is, utóbbira jó példa a Leaf.

Az új modell a Renault-Nissan-Mitsubishi által fejlesztett CMF-EV platformra fog épülni, és évente akár 100 ezer is készülhet belőle Nagy-Britanniában.

Kiemelt Partnereink