Elemzések Három japán beszállító is hazánkban kezd beruházásba – ez történt a 2. héten

Három japán beszállító is hazánkban kezd beruházásba – ez történt a 2. héten

Végh Martin | 2021.01.18 07:19

Három japán beszállító is hazánkban kezd beruházásba – ez történt a 2. héten

Fotó: MTI

Három japán autóipari beszállító is úgy határozott, hogy újabb beruházást hoz Magyarországra, állami támogatás mellett. A félvezetők piacán kialakult túlkereslet több autógyártót is termelése csökkentésére vagy részleges leállítására kényszerített, a francia Renault pedig bemutatta a költségek csökkentését és a további elektrifikációt célzó új, átfogó stratégiáját. Összefoglaltuk, mi történt az elmúlt héten a járműiparban, a kiemelésekre kattintva bővebben olvashat a témákról.

Hirdetés

Az előző héten három japán, Magyarországon telephellyel rendelkező autóipari beszállító is bejelentette, hogy újabb beruházásokat hajtanak végre hazánkban. A biatorbágyi Alpine Európai Elektronikai Ipari Kft., a székesfehérvári Denso Manufacturing Hungary és az esztergomi Diamond Electric Hungary Kft. új gyártási technológiákat vezet be, illetve növeli gyártókapacitását.

Az Audi Hungaria sikeres évet zárt – derült ki a frissen közölt, előző évi teljesítményt összefoglaló számokból. A gyárban egyúttal egy új, az alkatrészek geometriájának ellenőrzésére szolgáló műszerrel fejlesztették a minőségbiztosítást.

A visszapillantó tükröket készítő soproni Hirschler Glas Kft. több mint 180 millió forintból fogja növelni gyártókapacitását, amivel 67 munkavállalójának teremt további munkalehetőséget.

Jól fogytak a Volkswagen tisztán elektromos modelljei

A Volkswagen közölte személyautók üzletágának tavalyi eladási eredményeit, amikből az is kiderült, hogy a tisztán elektromos autók értékesítése már meghaladta a 130 ezret. A konszern továbbá a Seat eladásairól is részletesen beszámolt. A spanyol gyártó járműveiből 25,6 százalékkal kevesebbet értékesítettek, mint egy évvel korábban, a Cupra eladásai ugyanakkor jól mentek.

Rupert Stadler, az Audi korábbi vezetője a meghallgatásán határozottan elutasította, hogy tudott volna a dízelek kibocsátási értékekének manipulálásáról és elfogultsággal vádolta meg a müncheni ügyészt.

A tavalyi értékesítési számairól a BMW Csoport is beszámolt. A vállalatcsoport eladásain is nyomot ejtett a járvány, ám az átlagnál jóval kisebbet.

A microchipek beszűkült kínálata az előző héten további autógyártókat kényszerített termelésük visszafogására vagy akár felfüggesztésére. Ezek egyike a Daimler volt, mely február elején akár az EQC gyártását is leállíthatja.

A francia Renault eladásai tavaly jelentősen, a piac zsugorodásánál nagyobb mértékben csökkentek Európában. A vállalatot ez ugyanakkor nem fogja vissza a stratégiailag fontos fejlesztésekben, amit az is mutat, hogy az amerikai Plug Powerrel hidrogénhajtású furgonok fejlesztése érdekében kötött megállapodást. Az előző héten emellett a vállalat vezetője leleplezte a hosszú távú terveket, amiknek további elektrifikáció és kevesebb padlólemez használata is a része.

A Ford minden brazíliai gyára bezárásáról döntött, amivel egy időben a dél-amerikai kínálatát is szűkíteni fogja.

Egy másik amerikai autógyártó, a GM új üzletágat jelentett be. A BrightDrop futárszolgálatokat fog kiszolgálni elektromos furgonokkal és más, működésoptimalizálási megoldásokkal.

A kínai Google-ként is emlegetett Baidu a Volvót is birtokló Geely-vel lépett partnerségre elektromos autók közös gyártása és tervezése céljából.

Nem tétlenkedtek a Bosch mérnökei

A múlt héten a Bosch a legújabb, többek között koronavírussal és autonóm járművekkel kapcsolatos fejlesztéseinek bemutatása céljából tartott sajtótájékoztatót.

A szintén német Continental a „Vision 2030” Gumiabroncs üzletági stratégiáját ismertette, aminek része a vezetővé válás a szolgáltatásalapú digitális megoldások terén.

Népszerűek a német modellek

Tavaly a használtautó-importot változatlanul a Volkswagen vezette, és a húsz legnépszerűbb márka többsége szintén német volt.

Új, 503 busz beszerzésére irányuló közbeszerzési eljárást írt ki a Volán Buszpark Kft. A Volánbusz járműfiatalítási programjának keretében már több mint 860 járművet állítottak forgalomba.

A javuló munkaerőpiaci helyzetet mutatja, hogy a vendéglátást és az idegenforgalmat leszámítva már minden iparágban visszaállt a járvány előtti szintre a kölcsönzött munkavállalók száma.

Tavaly megközelítőleg minden hetedik újonnan forgalomba helyezett autó elektrifikált volt Németországban, amihez jelentősen hozzájárultak az állami ösztönzők. Németországhoz hasonlóan más nagy európai piacokon is nőtt a villanyautók részesedése, még a járvány által különösen rosszul érintett Spanyolországban is.

Kínában viszonylag hamar magára talált a kereslet a koronavírus-járvány kitörését követően, az autóeladások azonban tavaly így is esést mutattak 2019-hez képest.

A szomszédos Romániában mintegy tíz százalékkal kevesebb autó készült 2020-ban, annak ellenére, hogy a Ford még növelte is az országban készített járművek számát.

Egy előrejelzés szerint Oroszországban az idei év trendfordulót hozhat, és ismét növekedhetnek az éves újautó-értékesítések.

Kiemelt Partnereink