Trend Arra kérik a franciákat, hogy „vezessenek úgy, mint a nők"

Arra kérik a franciákat, hogy „vezessenek úgy, mint a nők"

autopro.hu/R.K.E. | 2024.05.20 12:21

Arra kérik a franciákat, hogy „vezessenek úgy, mint a nők"

Fotó: Pexels

Egy francia közlekedésbiztonsági szervezet arra buzdítja az embereket, hogy „vezessenek úgy, mint egy nő", hogy csökkentsék a közlekedési halálesetek számát. A Victimes & Citoyens, a közúti balesetek áldozatainak támogatásával foglalkozó csoport kampányt indított, hogy megpróbálja lerombolni azt a „nőgyűlölő" sztereotípiát, miszerint a férfiak jobb sofőrök, mint a nők.

A kampány a franciaországi Nemzeti Közlekedésbiztonsági Tárcaközi Megfigyelőközpont 2022-2023-as adataira támaszkodva megállapította, hogy a halálos balesetek 84 százalékát férfiak okozzák. A francia kormány jelentése szerint 2022-ben 3550 ember vesztette életét a francia szárazföld és a tengerentúli területek útjain.

„Ha megnézzük a számokat, azok egyértelműek: ahhoz, hogy életben maradjanak a volán mögött, a férfiak számára a legjobb, ha ugyanazt a viselkedést fogadják el, mint a nők" – olvasható a kampány honlapján. A Victimes & Citoyens olyan adatokat is idézett, amelyek szerint a fiatal sofőrök 88 százaléka férfi, a balesetekbe keveredett ittas vezetők 93 százaléka szintén férfi, a nők pedig nyolcszor kisebb valószínűséggel szenvednek halálos balesetet az utakon, mint férfiak. „Statisztikailag a nőként való vezetés csak egy dolgot jelent: életben maradni" – írta a csoport a honlapján.

A figyelemfelkeltő kampány nyomtatott, digitális és metróplatformokon fog futni, és egy chatbotot is használ majd, amely az X-en a női vezetésről szóló bejegyzésekre válaszol majd.

Több kilométer, kockázatos helyzetek

Az Egyesült Államokban az Insurance Institute for Highway Safety adatai szerint 1975 és 2021 között szinte minden évben több mint kétszer annyi férfi halt meg balesetben, mint nő. Az intézet szerint ez annak tudható be, hogy a férfiak jellemzően több kilométert vezetnek, mint a nők, ugyanakkor nagyobb valószínűséggel vesznek részt kockázatos vezetési gyakorlatokban, például gyorshajtásban, a biztonsági öv használatának elmulasztásában és az alkoholos befolyásoltság alatt történő vezetésben. Történelmileg a férfiaknak magasabb biztosítási díjakkal kellett szembenézniük, mivel a biztosítótársaságok nagyobb kockázatot látnak bennük – írja a Business Insider.

Tetszett ez a hír? Értesüljön elsőként a járműipari történésekről, iratkozzon fel az autopro.hu hírlevelére az alábbi linken!

Hirdetés

Kiemelt Partnereink