Gyártók Új üzletággal célozza a futárszolgálatokat a GM

Új üzletággal célozza a futárszolgálatokat a GM

autopro.hu/V.M. | 2021.01.15 10:23

Új üzletággal célozza a futárszolgálatokat a GM

Az EV600 elektromos furgon prototípusa. | Fotó: GM Corporate Newsroom

BrightDrop név alatt új üzletágat hozott létre a General Motors a futárszolgálatok és logisztikai vállalatok igényeinek kiszolgálására. Az új üzletág egyik első terméke egy akkumulátoros elektromos furgon lesz, aminek első példányai már idén az utakra fognak kerülni Észak-Amerikában.

Hirdetés

A GM-nek jó oka van az új üzletágba fektetni, a Világgazdasági Fórum előrejelzése szerint ugyanis a városi, úgynevezett „last-mile”, vagyis utolsó kilométeres áruszállítási szolgáltatások iránti igény 78 százalékkal fog nőni 2030-ig. Az e-kereskedelem hajtotta növekedés következtében a világ legnagyobb száz városában 2030-ra a mainál 36 százalékkal több áruszállító fogja az utakat járni, ezzel egy időben, globális léptékben az áruszállításból származó szén-dioxid-kibocsátás közel harmadával fog emelkedni.

A GM közleménye szerint a kezdetben az USA-ban és Kanadában elérhető új termékekkel és szolgáltatásokkal a célja a bővülő kereslet kielégítése, továbbá a vállalatok költségeinek, valamint emissziójának csökkentése, ezzel párhuzamosan folyamataik hatékonyságának javítása.

A futároknak nem kell majd a töltöttség miatt aggódni

A BrightDrop első terméke egy elektromos raklapként leírt, árumozgatásra szolgáló kézikocsi lesz, a második pedig az EV600 nevet viselő elektromos furgon, aminek első példányait még idén, az év vége felé le fogják szállítani. GM-hez közeli források már tavaly év közepén arról számoltak be, hogy a vállalat egy elektromos áruszállítón dolgozik, aminek gyártása 2021 végén kezdődhet, további részletek azonban akkor még nem derültek ki.

A GM közlése szerint a végleges változat mintegy négyszáz kilométeres hatótávolsággal fog rendelkezni, ami bőven elegendő lesz egynapi munkavégzéshez. A töltés maximálisan 120 kilowattal lesz végezhető, amivel a megtehető távolság egy óra leforgása alatt 170 kilométerrel növelhető.

A rakodótér térfogata 6,6 négyzetméter lesz, az áruk elmozdulása esetén pedig egy mozgásérzékelőket használó árubiztonsági rendszer figyelmezteti majd a vezetőt.

Több munka kevesebb fáradtsággal

A BrightDrop elektromos rásegítéssel ellátott kézikocsija az EP1 nevet kapta. A 2021 elejétől elérhető megoldás csökkenti a kézi árurakodási igényt, a dolgozók fizikai terheltségét és a költségeket, miközben ahogy az lentebb is olvasható lesz, növeli a teljesítményt. Alkalmazható raktárakban, a benne tárolt árukkal együtt elhelyezhető a furgonban, majd abból kivéve akár a vásárló ajtajáig is segítheti az árumozgatást.

A kerékagyakba épített villanymotorok akár öt kilométer/órás sebességgel is mozgathatják a kocsit, amiben a változtatható elrendezésű polcokon legfeljebb kilencven kilogrammnyi csomag helyezhető el.

EP1

EP1 | Fotó: GM Corporate Newsroom

Beépített konnektivitás

Mind az EV600, mind az EP1 beépített telematikai eszközökkel rendelkezik, lehetővé téve a BrightDrop felhőalapú szoftveres platformján keresztül való nyomon követésüket. A platform használatával többek között a távolból nyerhetőek lokalizációs és akkumulátor-töltöttségi adatok, egyúttal a platform által gyűjtött adatok felhasználhatóak az útvonaltervezésben, illetve a működés optimalizálásában.

A BrightDrop megoldásait elsőként a FedEx Express futárszolgálat teszteli. Az EP1-gyel már sikeres teszteket folytattak, melyek során a futárok naponta negyeddel több árut tudtak kiszállítani. Az EV600 tesztelését ugyancsak a FedEx Express fogja végezni egy amerikai nagyvárosban, és a típus első példányait is az amerikai vállalat fogja megkapni.

Hirdetés

Kiemelt Partnereink