Beszállítók Jelentős beruházásba kezd a soproni visszapillantótükör-gyártó

Jelentős beruházásba kezd a soproni visszapillantótükör-gyártó

MTI | 2021.01.13 04:19

Jelentős beruházásba kezd a soproni visszapillantótükör-gyártó

Fotó: Facebook/szijjarto.peter.official

Magyarország a visszapillantó tükrök exportjában a világon a harmadik helyen áll, csak az Amerikai Egyesült Államok és Németország kivitele előzi meg a magyart, amiben jelentős szerepe van a magyar családi tulajdonban lévő, soproni Hirschler Glas Kft.-nek - mondta a külgazdasági és külügyminiszter Sopronban a cég fejlesztésének bejelentésekor.

Hirdetés

Szijjártó Péter ismertette, a visszapillantó tükröket gyártó, több mint 120 éves, soproni székhelyű cég 185 millió forintos fejlesztéssel növeli kapacitását és a termékek minőségét. A beruházást a kormány 92,5 millió forinttal támogatja; így a cég 67 munkavállalóját tudja megtartani - tette hozzá.

Kiemelte, hogy a cég a síküveggyártás mellett kompletten gyárt visszapillantó tükröket, egyebek mellett az Volkswagennek, az Iveconak és a Volvonak is.

Ez a beruházás mutatja, hogy a nagy nemzetközi vállatok és a magyar tulajdonban lévő családi vállalkozások kiválóan kiegészítik egymást, a magyar gazdaság egészséges, kiegyensúlyozott szerkezetben működik – fűzte hozzá.

Több K+F projektet is kiviteleztek

Hirschler Richárd, a cég fejlesztési és beruházási vezetője elmondta, hogy a 1899 óta foglalkoznak üveg és tükörmegmunkálással, az 1970-es évektől pedig járműipari üvegeket gyártanak, elsősorban haszongépjárművekre, munkagépekre, motorkerékpárokra, illetve kisebb arányban személygépkocsikra, több mint kilencven százalékban exportra.

Az elmúlt két évben több kutatás-fejlesztési projektet valósítottak meg a kormány támogatásával – tette hozzá.

A nyilvános céginformációs adatok szerint a Hirschler Glas Kft. árbevétele 2019-ben 846 millió forint volt, 5,2 millió forinttal kevesebb, mint 2018-ban. Adózott eredménye 391 millió forint volt, 264,3 millió forinttal több, mint az előző évben.

A vállalkozásnál 2019-ben fejeződött be egy fejlesztési program, amelynek eredményeként több mint harminc százalékkal nőtt a termelékenysége.

Fotó: Facebook/szijjarto.peter.official

Hirdetés

Kiemelt Partnereink