Elemzések A BMW gyár fontos elemét adták át – ez történt a 44. héten

A BMW gyár fontos elemét adták át – ez történt a 44. héten

Végh Martin | 2023.11.06 07:17

A BMW gyár fontos elemét adták át – ez történt a 44. héten

Fotó: Facebook/szijjarto.peter.official

A BMW Csoport debreceni üzemének egy fontos elemét adták át az elmúlt héten, miközben a Rába egy katonai járművek gyártására vonatkozó együttműködést kötött. A közép-európai régióban kérdésessé vált a Volkswagen akkumulátoripari beruházása, míg Németországban kettő autógyártónál is leépítés van kilátásban. Összefoglaltuk, mi történt az elmúlt héten a járműiparban, a kiemelésekre kattintva bővebben olvashat a témákról.

Október 30-án hivatalosan is megnyílt a BMW Csoport debreceni gyárának képzési központja. A létesítményben már szeptember óta zajlik száz duális hallgató képzése.

A Stellantis autóipari konszern mintegy 20 milliárd forintot fektet az általa tavaly felvásárolt aiMotive Informatikai Kft.-be. Az önvezető technológiákkal foglalkozó cég fejlesztései a jövőben bekerülnek a konszern járműveibe.

A Rába Járműipari Holding Nyrt. a török Nurol Makina hadiipari vállalattal lépett együttműködésre. A partnerek közös vállalatot hoznak létre, amely elsősorban a Honvédség igényeire fog járműveket gyártani.

Egy másik beruházás, a Volkswagen potenciálisan hazánkban létesítendő akkumulátorgyára egyelőre nem fog megépülni. A vállalat az e-autók miatti vártnál alacsonyabb kereslet miatt halasztja a projektet.

Leépítés Németországban

A VW szoftverfejlesztő cége, a Cariad nagyléptékű leépítés elébe nézhet. Meg nem erősített hírek szerint mintegy 2000 német dolgozót küldhetnek el a hatékonysági problémákkal küzdő cégtől.

A Fordnál az aacheni kutatóközpont bezárásáról született döntés. A 2024-es bezárást követően a munkahelyeket áthelyezik a gyártó kölni telephelyére, bár lesznek olyan pozíciók, amik megszűnnek.

A tengerentúlon október 30-án a General Motors is egyezségre jutott a United Auto Workers szakszervezettel. Ezzel véget ért a szeptember közepe óta tartó sztrájk, ami az új kollektív szerződések kapcsán kezdődött.

A BMW sikeres harmadik negyedévet tudhat maga mögött. A vállalat növelte eladásait, és kamat- és adózás előtti eredménye annak ellenére emelkedett, hogy a kevésbé jövedelmező e-autók aránya nőtt az értékesítéseiben.

A Toyota eladási és gyártási rekordot állított fel szeptemberben. Az eredményhez az európai és az amerikai kereslet bővülése is hozzájárult.

Új akkugyártási kapacitások

A Toyota újabb dollármilliárdokat pumpál észak-karolinai akkumulátorgyárának építésébe. Ezzel újabb nyolc gyártósor létesítése válik lehetségessé a 2025-től termelő üzemben.

Akkumulátoripari beruházásról érkezett hír Kínából is. Itt a CATL adta át új akkumulátorgyárát, ami szinte teljesen automatizáltan és óriási ütemmel fogja előállítani az akkumulátorcellákat az elektromos autókhoz.

Itthon az OMV Hungária Ásványolaj Kft. még az idén megkezdi 28 ultragyors elektromosautó-töltőpontból álló hálózatának kiépítését. A fejlesztés több mint 2 millió euróból valósul meg.

Tetszett ez a hír? Értesüljön elsőként a járműipari történésekről, iratkozzon fel az autopro.hu hírlevelére az alábbi linken!

Kiemelt Partnereink