Gyártók Sokakat küldhet el szoftveres cégétől a VW

Sokakat küldhet el szoftveres cégétől a VW

autopro.hu/V.M. | 2023.11.02 06:23

Sokakat küldhet el szoftveres cégétől a VW

Fotó: Volkswagen Newsroom

A Volkswagen konszern szoftverfejlesztő cége, a Cariad nagy léptékű létszámcsökkentés előtt állhat egyes hírek szerint, annak ellenére, hogy a vállalat programjait már eddig is késések terhelték.

Hirdetés

A német Manager Magazin szerint a Cariad vezetője, Peter Bosch a vállalat 6500 németországi munkahelyéből 2000 darabot szeretne felszámolni. A Cariad átstrukturálására kijelölt egykori Bentley vezető az elképzeléseit állítólag már a Volkswagen igazgatótanácsának is bemutatta.

Bosch terve három pilléren alapszik, ezek közül az első a létszámcsökkentés, ami valószínűleg főleg adminisztratív pozíciókat érintene. A második pillér a Cariad által birtokolt cégek számának jól átgondolt csökkentése. A Cariad mára mintegy 40 vállalkozást tudhat maga alatt, melyeknek úgy felétől válna meg Bosch a vállalati struktúra egyszerűsítésének jegyében.

A harmadik pillér további csúszások betervezését foglalja magában. Az Audi Q6 e-tron és Porsche Macan E elektromos modellek piacra dobását korábban többször is elhalasztották szoftverfejlesztési problémák miatt, most pedig további 16-18 heti késésre van kilátás. Ez alapján legkorábban 2024 tavaszán leplezhetik le a kettő típust – ez pedig az electrive.com szerint egybe cseng egy másik hírrel, miszerint az autókat márciusban fogják bemutatni.

Óriási befektetés mehet kárba

A késések kiterjednek az E3 2.0 jelölésű szoftverre is, amit az eredeti tervek szerint a VW, Seat, Cupra és Škoda modellek mindegyike használna 2025-től, később pedig a konszern minden modelljének része lenne. A Manager Magazin szerint a szoftvert teljesen újratervezik, ami azzal is jár, hogy a jövőbeli SSP járműplatformot átdolgozzák, ezzel együtt pedig elveszik a korábban ráfordított 1,5 milliárd eurós fejlesztési költség.

Hogy végül mi valósul meg a tervekből, különösen a leépítést illetően, még kérdéses. A Cariad dolgozóinak helye egészen 2025 közepéig garantált szerződés szerint, Bosch azonban már 2024-ben emberektől válna meg.

Tetszett ez a hír? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari hírekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Kiemelt Partnereink