Elemzések Pécs autógyárat vár, a cafetériát szíven szúrták – ez történt a 26. héten

Pécs autógyárat vár, a cafetériát szíven szúrták – ez történt a 26. héten

Pardavi Mariann | 2018.07.02 08:36

Pécs autógyárat vár, a cafetériát szíven szúrták – ez történt a 26. héten

Ahogy a Mercedesnek megfelelt Kecskemét, úgy Pécs is alkalmas lenne komolyabb autóipari beruházónak, véli a polgármester. Szakszervezetek szerint a cafetériát nem lehet csak úgy megcsorbítani, az a fizetés része. Nézzük, mi történt a 26. héten!

Hirdetés

Interjúk

  • Pécs semmivel sincs rosszabb helyzetben egy komolyabb autóipari társaság kapcsán, mint például Kecskemét volt korábban, a Mercedes érkezése előtt. Sőt. Pécsett évtizedes hagyománya van az autóalkatrész-gyártásnak – vélekedik Páva Zsolt, Pécs polgármestere.
  • A legnagyobb probléma, hogy Magyarországon a csőgyártás tradíciója megszűnt. A szakemberek kiöregedtek, újak képzése nem valósult meg. Kevés a gyakorlott kohómérnök. Ebből adódóan a felvenni kívánt szakembereinket az alapokról kell felépítenünk egy év alatt, mivel 2019 nyarától az új sorunk már a legjobb minőségben kell, hogy gyártsa a termékeket – írta le a problémát Laczkó Nóra, csőgyártással foglalkozó magyar tulajdonú Tom-Ferr Zrt. igazgató-helyettese.
  • Egy évig dolgoztam folyamatmérnökként, majd kaizen-mérnök lettem: logisztikai, operatív tevékenységek fejlesztésével foglalkoztam. Minden évben volt üzleti cél, amelyet teljesíteni kellett. Idén április elsejével vett új fordulatot a karrierem, amikor kineveztek a folyamatmérnökség vezetőjévé. Szerencsére eddig könnyedén veszem az akadályokat. Jelenleg egy nyolc mérnökből álló gárdát koordinálok, felügyelem a munkájukat, de a kaizen-tevékenység is megmaradt. A gépek értékelése, fejlesztése, feladatok kiadása és delegálása tölti ki a mindennapjaimat – mondta el Kovács Tamás, az SMR mosonszolnoki gyárának folyamatmérnökség vezetője.

Beszállítók

  • A Bosal-csoport bejelentette, eladja Automotive Carrier and Protection Systems üzletágát (ACPS divízió), illetve vontatórendszerekkel foglalkozó részlegét a TowerBrook Capital Partners transzatlanti befektetési tanácsadónak. A kecskeméti Bosal Hungary többek között vonóhorogrendszerek, tetőcsomagtartók és szélterelők készítésével foglalkozik.
  • Két éven belül 250 új munkahely jön létre a ZF szlovákiai üzemében, 400 ezer forintig is elmennek fizetések terén.
  • Az ABB 2,5 millió forint értékű eszközt adományozott a BME Villamosmérnöki és Informatikai Kar Villamos Energetika Tanszéke számára, a szakmai oktatás támogatására. Három REF615 kompakt védelmi készüléket és két AFS660 típusú switchet adtak át.
  • A MÁV-Start 19,5 milliárd forint értékű szerződést kötött a Dunakeszi Járműjavítóval vasúti személyszállító járművek korszerűsítésére és javítására, valamint fővizsgák elvégzésére.
  • 750 millió forintos beruházással fejlesztette termelési kapacitását az acélszerkezet-gyártással, fémmegmunkálással foglalkozó mindszentgodisai Caadex, négy új gépet vásároltak.
  • A PwC magyarországi autóipari beszállítókkal készült felméréséből kiderült, a vállalatok harmadánál már előfordult, hogy munkaerőhiány miatt nem tudtak a megrendelők rendelkezésére állni.

Szállítmányozás

  • Az Ipolydamásd és a szlovákiai Helemba község között tervezett híd teherbírását 3,5 tonnára csökkentik a tervezett 12-ről. A környéken élők véleményét figyelembe véve hozták meg a döntést, akik tartottak a megnövekedő tehergépjármű-forgalomtól.

Munkaerőpiac

  • Az autopro.hu szakmai partnereivel együttműködve ötödik alkalommal szervezi meg a háromnapos Techtogether mérnökhallgatói versenyét. A megmérettetés szervezésének ötletét az ipar igényei adták: sok hazai vállalat fejlődne, növekedne, de nem találnak ezekhez a célokhoz tehetséges mérnököt. A Techtogether mérnökhallgatói csapatverseny ezen az állapoton enyhít. Hogy hogyan, azt a korábbi versenyeken részt vett vállalatok szakemberei mondták el.
  • A kormány nyugdíjasok és a gyermeket nevelő nők munkába állásának támogatásával és a részmunkaidő lehetőségeinek bővítésével javítaná a foglalkoztatást, amit a külföldről hazatérők is erősíthetnek.
  • A Magyar Szakszervezeti Szövetség egyeztetést kezdeményezett a caféteria adóztatásának tervezett változtatásairól a parlamenti pártok frakcióvezetőivel és az országgyűlési bizottságok vezetőivel, még az adótörvények elfogadása előtt. A szövetség szerint a cafetéria a jövedelem része, nem lehet megcsorbítani.

Mérnökhallgatók

  • Elkészült az Arrabona Racing Team ötödik járműve, amivel idén három nemzetközi versenyen is rajthoz állnak. A csapat a Formula Student versenysorozatra készül egész évben: tanulmányaik mellett olyan versenyautót terveznek és építenek meg támogatóik segítségével, ami megfelel a verseny roppant szigorú szabályainak. Idén szuperkönnyű lett a jármű, 155 kilogrammot nyom csupán.
  • Ötmillió forintból építettek energiahatékony járművet a Szenergy csapat tagjai, hogy a nemzetközi Shell Eco-marathonon mutassák meg, egy liter üzemanyagból milyen messzire képesek eljutni. Fifikás a csapat: a karosszérián nem változtattak, minden máson igen – ezzel is megtévesztve a versenytársakat.

Kiemelt Partnereink