Szolgáltatók Ahogy Kecskemét elbírja a Mercedest, úgy Pécs is fogadna autógyárat

Ahogy Kecskemét elbírja a Mercedest, úgy Pécs is fogadna autógyárat

Pardavi Mariann | 2018.06.27 08:33

Ahogy Kecskemét elbírja a Mercedest, úgy Pécs is fogadna autógyárat

Páva Zsolt, Pécs polgármestere szerint a város hasonló helyzetben van jelenleg, mint korábban Kecskemét volt a német autógyártó előtt. Komolyabb autóipari beruházásra várnak.

– Az utóbbi időben több alkalommal felmerült a BMW következő telephelyeként Magyarország. Autóipari szakértők szerint, ha a vállalat vezetése hazánk mellett döntene, Pécs és környéke lenne az egyik esélyes a többi nagy gyártó elhelyezkedésének fényében. Ön mit gondol, Pécs és környéke elbírna egy ilyen kaliberű gyárat?
– Pécs semmivel sincs rosszabb helyzetben egy komolyabb autóipari társaság kapcsán, mint például Kecskemét volt korábban, a Mercedes érkezése előtt. Sőt. Pécsett évtizedes hagyománya van az autóalkatrész-gyártásnak a Hauni Magyarország és a Matro, az autóhifik terén prémium kategóriát képviselő Harman képében.

– Az egész országban jelentős a munkaerőhiány. Pécsen milyen szakemberekre van leginkább szükség? A munkaügyi központ milyen képzéseket indít?
– Pécs egyedüli településként a Modern Városok Program támogatásának tetemes részét, 24 milliárd forintot irányított át az egyetem számára többek között azért, hogy fejlődjön a mérnökök képzése. Ezen túlmenően úgy gondolom, minden ide érkező, vagy itt lévő cégnek partnerségben kell dolgoznia a képző intézményekkel. Mindez jelenleg is működik számos nagyvállalat esetében.

– A közelmúltban írtuk meg, mégsem épül fel a Fehrer Automotive GmbH Pécstől alig néhány kilométerre, Kozármislenybe tervezett üzeme. A döntés oka a munkaerőpiac kedvezőtlen helyzete. Milyen intézkedéseket hoz az önkormányzat, hogy a jövőben ez ne fordulhasson elő?
Az említett vállalat nem Pécsen kívánt letelepedni, hanem egy másik városban, Kozármislenyben. Annak vezetője tudna válaszolni kérdésére. Pécsett az önkormányzat folyamatosan azon dolgozik, hogy az érdeklődő cégek megfelelő munkaerőt találjanak a városban. Így történt ez az elmúlt tíz esztendőben itt megtelepült, s azóta is itt működő vállalatok esetében is. Ilyen szempontból folyamatosak a sikeres kapcsolatok és a letelepedések.

– Milyen platformokon tartja a kapcsolatot az önkormányzat a helyi cégekkel?
– Rendszeresek az egyeztetések fórumokon, az iparkamara segítségével. Folyamatos a párbeszéd minden csatornán velük. Többek között az adókedvezményeinkkel kapcsolatos intézkedéseinket is a velük folytatott tárgyalások alapján határoztuk meg.

– Mekkora bevételt jelentenek a helyi cégekből befolyt adók Pécsnek?
– Iparűzési adóbevételünkkel együtt mintegy 8 milliárd forint érkezik be a helyben működő vállalkozásoktól.

– Jellemző a külföldi munkaerő foglalkoztatása Pécsen?
– Pécs egyetemváros, s mintegy négyezer külföldi hallgató él a településen. Közülük több százan dolgoznak is helyben.

– Mivel ösztönzi az önkormányzat a fiatalokat maradásra?
– Igyekszünk számukra munkahelyek teremtésében segíteni, de megkerülhetetlen szerepe van mindebben az egyetemnek és az iskoláknak is. A cél ugyanis, hogy az iskolapadokból kikerülők rögtön álláshoz jussanak.

– Hogyan tereli a város a diákokat a műszaki, természettudományi pályák irányába?
– E tekintetben az intézményeknek és a vállalatoknak jut fontos szerep. Pécsett többek között a Hauni Hungária, a Honsa is komoly erőforrásokat mozgosít ez irányban.

– Milyen lakhatási programja van Pécsnek? Hogyan segíti a dolgozók lakhatását?
– Az önkormányzat, amennyiben erre igény mutatkozik, több módon is segíti ezt, de egyelőre a meglévő és kedvező árú lakásállomány kielégíti az igényeket, s még ki fogja elégíteni valószínűleg sokáig.

– Milyennek szeretné látni a város gazdaságát, iparát 4 év múlva?
– Pécs növekedési pályán van, az elmúlt 8 évben 10 ezer munkahely jött létre. Szeretném, ha jelentős erősödésnek indulna az ipar, hiszen Pécs korábban – a bányák működése során – ilyen központként funkcionált. A kormány partneréségével ezen dolgozunk folyamatosan.

Kiemelt Partnereink