Techtogether Találjon új mérnök munkatársat a Techtogetherön!

Találjon új mérnök munkatársat a Techtogetherön!

Pardavi Mariann | 2018.09.20 10:28

Találjon új mérnök munkatársat a Techtogetherön!

Az autopro.hu szakmai partnereivel együttműködve ötödik alkalommal szervezi meg a háromnapos Techtogether mérnökhallgatói versenyét. A megmérettetés szervezésének ötletét az ipar igényei adták: sok hazai vállalat fejlődne, növekedne, de nem találnak ezekhez a célokhoz tehetséges mérnököt. A Techtogether mérnökhallgatói csapatverseny ezen az állapoton enyhít.

Hirdetés

Állandó problémát okoz a magyar vállalatoknak az, hogy nem találnak megfelelően képzett mérnököket fejlesztéseikhez. A szakemberekkel készített interjúk során rendszeres téma a mérnökhiány.

Az elektromechanikai termékeket gyártó tolnai Fastron Hungaria Kft. ügyvezetője, Mayer Károly egyenesen odáig megy, hogy nem is érdemes hiányszakmáról beszélni, hiszen lassan már majdnem minden szakma annak minősül.
– A műszaki szakmák hiánya évek óta általános probléma – jelezte egy korábbi interjúban, hozzátéve, hogy fizikai területen automatizálással igyekeznek enyhíteni a jelenségen.

Székesfehérváron is hasonló gondokkal küzdenek. Palásti Károly, a Galvan Plastic ügyvezetője elmondta, új beruházásuk folyományaként vegyész-, gépész-, illetve villamosmérnököt akarnak felvenni.

– A környéken nincs felesleges munkaerő, egymástól vonzzuk el az embereket. A bérek eléggé kiegyenlítettek, de néhány külföldi érdekeltségű cég képes nagyobb jövedelmet biztosítani a munkatársainak.

Mesics Olívia egy nagyvállalat HR szakemberének szemszögéből vizsgálja a kérdést. Nemrégiben tulajdonosváltás történt az Opelnél. Új munkaerőre a közeljövőben mindenképp szükség lesz, hiszen a PSA új terméket küld Szentgotthárdra, melyet már 2020-tól kezdenek gyártani.

– Nagy a verseny a munkaerőpiacon. Sok a lehetőség, sokan kipróbálják magukat külföldön, ezért ma az egyik legfontosabb, hogy a vállalatok minél hosszabb ideig megtartsák a dolgozóikat. A magyarokra általában nem jellemző a mobilitás. Csekély azoknak a száma, akik egy jobb állás lehetősége miatt más városba, más régióba költöznek. Fontos, hogy megtaláljuk a válaszokat arra, amit az új generáció keres, és olyan perspektívát kínáljunk a dolgozóknak, amiért érdemes az adott vállalatnál maradni.

A fent vázolt problémák nagyon összetettek, nem is lehet egyetlen válasszal megoldást találni a kialakult munkaerőpiaci helyzetre. A szakportálunk szervezésében megvalósuló mérnökverseny, ha nem is oldja meg, de minden bizonnyal enyhíti a mérnökhiányt. A vállalatok szakemberei a mérnökhallgatói csapatverseny során személyesen találkozhatnak a diploma megszerzéséhez közel álló műszaki hallgatókkal, és megbizonyosodhatnak szakmai tudásukról. Többen úgy írták le a Techtogethert a HR szakemberek közül, mint egy nagyszabású, kihelyezett, kötetlen állásinterjút.

A Techtogether mérnökhallgatói verseny helyszíne: Hungexpo Vásárközpont
Ideje: az Automotive Hungary kiállítással egy időben és helyen, 2018. október 17-19-én

Tóth József, a Hepenix Kft. üzletfejlesztési igazgatója szerint a hallgatói csapatok mindig jó képességű fiatalokból állnak össze. Az egyedi gépépítéssel foglalkozó vállalat a kezdetektől végigkíséri a rendezvényt.

– A fiatalokat támogatni, vezetni kell. Mindig olyan feladatokat adunk ki, amikből tanulni tudnak. Elképzelhetőnek tartom, hogy a hallgatók munkatársainkká váljanak. Aminek pedig még jobban örülök, hogy ők is el tudják ezt képzelni.

Hasonlóan pozitívan nyilatkozott a Techtogether hallgatói csapatversenyekről Fehér Zoltán, a Varinex Zrt. 3D nyomtatás üzletágának igazgatója.

– A Techtogetheren részt vevő csapatok közül szinte mind használja már a 3D technológiákat, a fiatal generációban a mindennapok része. Pozitív tapasztalataik vannak a versenyről. Több hallgatót már korábbról ismerünk, mivel a mérnökcsapatok közül többen megkerestek minket 3D nyomtatással kapcsolatban.

A BPW-Hungária Kft. legutóbb szerelési és számítási feladatokkal készült a mérnökhallgatóknak. Léránt Adrienn HR munkatárs elmondta, pályakezdőket tervezési munkálatokra várnak a vállalathoz.

– Két alkalommal vettünk részt, szeretnénk megismertetni a vállalatot, szeretnénk megismerni a fiatalokat. Nagyon pozitív érzés volt, mikor a Techtogether versenyen való találkozás apropóján kerestek meg minket a hallgatók egy-egy pozíció vagy gyakornoki lehetőség kapcsán. Ez nekünk kölcsönösen előnyös: nekünk jó, hogy láttuk már őket személyesen és nekik is az, hogy nem teljesen idegenként keresnek. Ezek a fiatalok motiváltak, buzog bennük a versenyszellem.

Hirdetés

Kiemelt Partnereink