Elemzések Mi történt a 26. héten a járműiparban?

Mi történt a 26. héten a járműiparban?

autopro.hu | 2014.06.27 16:46

Mi történt a 26. héten a járműiparban?

Kiderült, melyik lesz az új kecskeméti modell, magyar erőforrások is vannak az év motorjai között. Tízmilliárdos beruházást hozhat egy alumíniumgyártó az országba, a Volánok összeolvadása ezer új buszt eredményezhet.

Hirdetés

A kecskeméti autógyár új ügyvezetője a közelmúltban vele készített interjúnkban még csak célzott rá, most viszont már nyilvános: a Mercedes-Benz kizárólag hazánkban gyártja majd az új CLA Shooting Brake modellt. Ez a harmadik kecskeméti típus, egyben az ötödik a márka kompaktjainak sorában.

Íme, az újabb járműipari "hungarikum"

Mindeközben a német Manager Magazin értesülései szerint a Daimler vezetősége két héten belül dönt arról, hogy az eddig csak Kecskeméten gyártott Mercedes-Benz CLA Mexikóban is gyártósorra kerül.

Bokrétaünnepet tartottak az Audi Hungaria Motorfejlesztő Központjában: a már meglévő motorjárató központ bővítésével több mint 1600 négyzetméterrel növeli a vállalat a motorfejlesztés alapterületét. Az új épületegyüttes összesen tizenkét fékpad elhelyezését teszi lehetővé.

Rupert Stadler részvételével bemutatták az Audi A3 e-tront, az első sorozatgyártású kompakt prémium plug-in hibridet.

Akár teljesen elektromosan is suhanhatunk vele az autópályákon

Ismét a Ford háromhengerese lett az év motorja, de győri motorokat és Kecskeméten beépített erőforrást is díjaztak.

Még mindig Audi: a gyártó bevezeti a Google Android Auto és az Apple CarPlay szoftveres platformokat az autóiba, vagyis a négykarikás gyártó vásárlói maguk választhatnak a két rivális rendszer között.

A hazánkban is terjeszkedő Takata japán beszállító hibája miatt újabb 3 millió autót hív vissza a Honda, a Mazda és a Nissan. A probléma nem ismeretlen: az Amerikában gyártott légzsákkal van probléma.

A szakadék szélén táncol a MÁV Vasjármű Járműjavító. Egymilliárdos adósság, folytatólagos sikkasztás miatti per, ennek ellenére reménykedő dolgozók és ügyvezetők.

Átadták a GSI gabonatároló és anyagmozgató rendszerek gyártására specializálódott gyárát a Pest megyei Biatorbágyon. A 670 millió forintos beruházással a tervek szerint 125 munkahelyet hoznak létre.

A lengyel Alumetal alumíniumgyártó azt tervezi, hogy 10 milliárdos beruházás révén gyárat épít Magyarországon – jelentette be Szymon Adamczyk, a cég vezérigazgatója.

Megmutatjuk, miként zajlik a termelés a Bosch hatvani gyárában

A Bosch hatvani autóelektronikai gyárában jártunk. Képekben gazdag összefoglalónkban felsoroljuk az üzemmel kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat.

A 2014-2020-as időszakra szóló Horizon 2020 program kkv-pályázatán a 35 uniós és a keretprogramhoz társult országból a hatodik legtöbb, 166 projektjavaslatot nyújtották be a magyar cégek Brüsszelbe – nyilatkozta Spaller Endre, a Nemzeti Innovációs Hivatal (NIH) elnöke.

Ezer új buszt hozhat a Volánok összeolvadása, miután folytatódik a közösségi közlekedés megkezdett átalakítása – nyilatkozta Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszter.

Lassan pont kerülhet az energetikai szappanopera végére: megszületett a megállapodás vasárnap este a francia kormány és a Bouygues ipari és távközlési vállalat között arról, hogy az állam 20 százalékos Alstom-részesedést vásárol - jelentette be Arnaud Montebourg gazdasági miniszter.

Idén is lesz Automotive Hungary

Még nagyobb területen rendezik idén az Automotive Hungary autóipari találkozót. A sikerrel debütált, a magyar gazdaság zászlóshajójának kikiáltott autóipar komplex fórumának előkészületei már javában zajlanak.

Beharangoztuk a rendezvény kísérőprogramjaként szakportálunk által szervezett Techtogether konferenciát, szellemi és gyakorlati vetélkedőt is, amelyen járműipari versenyeken eredményesen szereplő egyetemi és főiskolai hallgatók vezsnek majd részt idén novemberben.

Első alkalommal várja az érdeklődőket a Techtogether, a mérnökhallgatók seregszemléje

A Nemzeti Külgazdasági Hivatal minősített beszállítói adatbázisát az ügynökség innovációs társkeresőként aposztrofálja. Robotka Csaba tanácsadó a térítésmentesen igénybe vehető rendszer megálmodásától kezdve dolgozik az adatbázishoz köthető feladatokon. Tőle kérdeztük, milyen előnyökkel jár a regisztráció.

Átadták a Főgáz Zrt. BKV-buszok tankolására kialakított sűrített földgáz (CNG) töltőállomását a vállalat Salgótarjáni úti telephelyén. Egyre több ilyen járművet szereznek be.

Az elmúlt években, évtizedekben számos autógyártó kötött szoros, illetve laza szövetséget egymással a piaci túlélés érdekében. Vajon itt az idő, hogy ugyanezt megtegyék a beszállítók? Lássuk!

Arról is írtunk, hogy az első negyedéves adatok vegyes képet mutatnak Dél-Ázsia autógyártásról. Egyes országokban erősen csökkent a kibocsátás, másokban pedig visszafogottan nőtt. Az európai gyártók jelenléte egyelőre elhanyagolható.

Palkovics László szerint a duális képzés nem aszpirin

Palkovics László, a járműipar világából érkező felsőoktatási államtitkár szerint van rá esély, hogy visszatérhetnek az osztatlan szakok a mérnökképzésben. Kezdődik a profiltisztítás, nyáron összeülhet a Felsőoktatási Kerekasztal.

Megkapta a zöld jelzést a szombathelyi mérnökképzés, mivel a műszaki szakbizottság tagjainak kétharmada úgy vélte, hogy az akkreditációs anyag megfelel a szakindítási követelményeknek.

Gazdaság

Egy banki felmérés szerint a nagyvállalati szektor enyhén optimista várakozással tekint a következő egy évre, saját lehetőségeiket azonban pozitívabbnak értékelik, mint a makrogazdasági környezet változásait.

A forint viszonylag nagyot tornázott a hét során: egy euró ára a 305-ös legerősebb érték után a hét végén 310 forint közelében zárta a hetet. Ezzel új kéthavi mélypontra esett a magyar fizetőeszköz az euróval szemben, egyre eltávolodva a 300-as lélektani határtól.

Kiemelt Partnereink