Techtogether Zöld jelzést kap a szombathelyi mérnökképzés

Zöld jelzést kap a szombathelyi mérnökképzés

autopro.hu | 2014.06.27 12:45

Zöld jelzést kap a szombathelyi mérnökképzés

A műszaki szakbizottság úgy vélte, hogy az akkreditációs anyag megfelel a szakindítási követelményeknek.

Hirdetés

Az eddigi gyakorlatot alapul véve elmondható, hogy megszületett a pozitív döntés, hiszen a Magyar Felsőoktatási Akkreditációs Bizottság (MAB) plénuma általában elfogadja a szakmai bizottság álláspontját. A Nyugat-magyarországi Egyetem (NYME) így egy újabb jelentős lépéssel került közelebb ahhoz, hogy a tervek szerint, 2015 szeptemberében elindulhasson a gépészmérnök alapképzés a szombathelyi Természettudományi Karon (TTK).

2015-ben indulhat a mérnökképzés

A MAB-nak július közepéig kell döntenie a szakindításról. Faragó Sándor, az intézmény rektora a minap egy házi ünnepségen azt mondta, erre a bizottság július 4-ei ülésén kerül sor. Molnár Miklós, a vasi megyeszékhely polgármestere lapunknak egy hónappal ezelőtt adott interjújában úgy fogalmazott, hogy a képzés akkreditációja egy lehetőség, hogy a következő 20–25 évben folytatódhasson Szombathely és a térség elmúlt években tapasztalt dinamikus fejődése.

Németh István, az NYME TTK tudományos és gazdasági dékánhelyettese kérdéseinkre válaszolva azt nyilatkozta, az egyetem a képzés elindításával nem más intézményekkel kíván versenyezni, hanem regionális igényt akar kielégíteni, hiszen az efféle munkaerő-piaci problémákat csak helyben lehet megoldani. Ez a modell egyébként Nyugat-Európában már jól ismert és bevált.

Arra a kérdésre, hogy mit lép az egyetem, ha az akkreditációs bizottság plénuma elutasítja a szakindítási kérelmet, Németh István azt felelte, az anyag összeállításakor ügyeltek arra is, hogy egy negatív döntés esetén legyen idő a szakmai kritikák alapján kijavítani az anyagot. A dékánhelyettessel készített interjúnkat hamarosan közöljük.

Kiemelt Partnereink