Szolgáltatók Minden második nagyvállalat bevételnövekedéssel számol

Minden második nagyvállalat bevételnövekedéssel számol

MTI | 2014.06.26 16:50

Minden második nagyvállalat bevételnövekedéssel számol

A K&H új, nagyvállalati növekedési indexének eredményei alapján a szektor enyhén optimista várakozással tekint a következő egy évre, saját lehetőségeit azonban pozitívabbnak értékeli, mint a makrogazdasági környezet változásait.

Hirdetés

A K&H csoport a GfK Hungária Piackutató Intézettel végzett átfogó kutatása alapján bevezetett K&H nagyvállalati növekedési index egy -100-tól +100-ig terjedő mutató, ahol a 0 semleges, a negatív értékek negatív, a pozitív értékek pozitív várakozásokat vetítenek előre.

Az új index alapján a nagyvállalati szektor (a 2 milliárd forint feletti éves árbevételű cégek) jövőre enyhén növekvő árbevétellel és nyereséggel kalkulálnak.

Peter Roebben, a K&H Vállalati üzletág vezetője a bank csütörtöki sajtótájékoztatóján elmondta: a kis- és középvállalati (kkv) szektor fejlesztése mind uniós, mind hazai szinten évek óta prioritást élvez, eközben a nagyvállalatok gazdasági szerepéről jóval kevesebb szó esik. "Holott a szektor nemzetgazdasági jelentőségéhez nem férhet kétség, a hazai GDP közel felét nyújtó és a munkavállalók közel harmadát foglalkoztató nagyvállalatok az éves ipari termelés több mint 70 százalékát, míg az exportértékesítés 80 százalékát adják" - emelte ki.

Hozzátette: emellett nem elhanyagolható a nagycégek hazai kutatás-fejlesztésben betöltött szerepe sem, hiszen a szektor közel 70 százaléka folytat ilyen jellegű tevékenységet.

A kutatás eredményei alapján a nagyvállalatok 52 százaléka árbevétel-emelkedéssel számol a következő 12 hónapban, tízből négyen stagnálást várnak, és csupán minden tizedik cég számol azzal, hogy csökkeni fognak a bevételei. A nyereségvárakozásokat tekintve a szektor átlagosan 2,4 százalékos növekedést vár. Kevésbé kedvező hír, hogy csak minden ötödik nagyvállalat tervez munkaerő-felvételt, háromnegyedük nem tervezi, hogy változtatna dolgozói létszámán.

A fejlesztéseket tekintve közel minden harmadik nagyvállalat beruházásai bővülésével számol. Ez gyakorlatilag a jelenlegi szintnek felel meg, tehát nem várható a beruházások ugrásszerű bővülése. A megvalósítandó beruházásoknál leginkább kapacitásbővítésben és technológiafejlesztésben gondolkodnak a vállalatok - derül ki a K&H csoport a GfK Hungária Piackutató Intézettel végzett közös kutatásából.

A finanszírozást ugyanakkor döntően belső forrásból tervezik megoldani, a hitelezés nagyarányú élénkülése így továbbra sem várható. Kivételt ez alól az MNB növekedési hitelprogramja jelenti, mivel a kedvező kamatozás miatt közel minden hatodik cég (17 százalékuk) érdeklődik a jegybank növekedési hitelprogramjának második szakaszában elérhető kedvezményes forrás iránt.

- Az nhp második szakaszában még hangsúlyosabb az új, elsősorban beruházásra fordítandó hitelek szerepe: május végéig az új szerződések összege közel 175 milliárd forintot tett ki, aminek nagy részét, mintegy 132 milliárd forintot új beruházási hitelként helyeztek ki a bankok - emlékeztetett Peter Roebben.

Kiemelt Partnereink