Szolgáltatók Remekül sikerült a Ganz tavalyi éve

Remekül sikerült a Ganz tavalyi éve

MTI | 2024.07.02 09:19

Remekül sikerült a Ganz tavalyi éve

Fotó: Ganz Transzformátor- és Villamos Forgógépgyártó Kft.

Több mint másfélszeresére, 71,55 millió euróra nőtt a Ganz Transzformátor- és Villamos Forgógépgyártó Kft. nettó árbevétele 2023-ban a 2022-es 43,89 millió euróról, ezzel egyidejűleg az adózott eredménye 2,29 millió euróról 4,45 millió euróra emelkedett. A belföldi értékesítés egy év alatt 22,14 millió euróról 37,88 millió euróra, míg az export-árbevétel 21,75 millió euróról 33,61 millió euróra nőtt - ismertették.

A vállalat közlemény szerint a 2020-ban végrehajtott vállalati reorganizációt követően a Ganz teljes megújuláson ment keresztül az elmúlt években, és mostanra mind a négy üzletágában - transzformátor, forgógép, Intelligent Solutions és szerviz - jelentősen növelte forgalmát a belföldi és nemzetközi piacokon egyaránt.

A Ganz egyik legfontosabb technológiai innovációja az Intelligent Solutions digitális monitoring rendszer, amely a transzformátorok mellett a forgógépekre is integrálható a piacon egyedülálló módon. A Ganz forgógép üzletága 2023 végén egyetlen hónap alatt hat új nemzetközi megrendelésről írt alá megállapodást, együttesen 4,3 millió euró értékben - tájékoztattak.

A cég tavaly elindította átfogó energiafelhasználás-optimalizálási programját, amelynek keretében két megawatt kapacitású naperőmű építését kezdte el a tápiószelei gyártóüzem mellett.

Beruházásokkal folytatják

Mérföldkő volt a társaság életében, hogy 2023-ban újraindította a gyártási tevékenységet a Szolnok déli ipari övezetében visszavásárolt egykori Ganz-telepen, ahol azóta a transzformátorok külső acélszerkezeteit gyártja. A termelés indításához a vállalat 3,8 millió euró értékű fejlesztési tervet hagyott jóvá, az összeg nagy részét a gyártástechnológia fejlesztésére, a telephely energiahatékonyságának növelésére fordították.

A közlemény szerint a Ganz az idén folytatja a korábban megkezdett beruházási programját, 2024 elején 12 millió euró értékű technológiafejlesztési célú beruházást indított forgógépgyárában új eszközök beszerzésére, és a jelenlegi berendezések korszerűsítésére.

A Ganz Transzformátor- és Villamos Forgógépgyártó Kft. 2020-ban alakult, és miután a CG Electric Systems Hungary Zrt.-vel szemben 2020 júliusában felszámolási eljárás indult, a társaság nyilvános aukció keretében megvásárolta a tápiószelei Ganz-gyárat és eszközállományát. A reorganizáció eredményeként a vállalat megerősödött és több mint 15 év után újra 100 százalékban magyar tulajdonba került. A cég jelenleg 450-nél is több munkavállalót foglalkoztat.

Tetszett ez a hír? Iratkozzon fel hírlevelünkre az alábbi linken és értesüljön az elsők között a legfontosabb járműipari történésekről!

Hirdetés

Kiemelt Partnereink