Beszállítók Túl agresszív volt a Northvolt terjeszkedése, most isszák meg a levét

Túl agresszív volt a Northvolt terjeszkedése, most isszák meg a levét

autopro.hu/R.K.E. | 2024.07.04 08:18

Túl agresszív volt a Northvolt terjeszkedése, most isszák meg a levét

Fotó: Northvolt

A svéd Northvolt akkumulátorcella-gyártó vállalat bejelentette, hogy átgondolja korábban bejelentett bővítési terveit. A vállalat a jelek szerint meg akarja tartani nagy cellagyárát Kanadában – de hogy az átértékelés milyen hatással lesz a németországi gyárra, egyelőre nem világos.

Az új fejlemény nem bennfentes információkon alapuló jelentés, hanem magától a vállalattól származó nyilatkozatokból származik. Kezdetben a Northvolt társalapítója és vezérigazgatója, Peter Carlsson a Dagens Industri című svéd üzleti lapnak adott interjúban azt mondta: „Kicsit túl agresszívak voltunk a terjeszkedési tervünkkel, és ezt most felülvizsgáljuk". A Northvolt szóvivője később több médiumnak is megerősítette: „A Northvolt jelenleg értékeli a termelés további felfuttatásának időzítését gyáraiban. A hangsúly a vevők ellátására helyeződik a Northvolt első, Skellefteå-ban található gigagyári telephelyéről".

A Carlsson által bejelentett felülvizsgálatnak komoly háttere van: A Northvolt 2022 vége óta gyárt akkumulátorcellákat Skellefteå-ban. De már másfél év elteltével is túl nagy a gyártási hulladék, ami nemcsak óriási költségeket okoz, hanem a szállítható cellák gyártási volumene is messze a tervezett alatt marad. Ez már oda vezetett, hogy a Northvolt részvényese, a BMW nemrég lemondott egy milliárdos megrendelést. A BMW-nek szüksége lett volna a Skellefteå-ból származó prizmás cellákra az aktuális modellsorozatokhoz, például az iX, i4 vagy i5 modellekhez – de a Northvolt nem tudja leszállítani a megbeszélt mennyiséget. Mivel a müncheni székhelyű vállalat a készülő villanyautóknál kerek cellákra vált, a későbbi szállítás sem jöhet szóba.

A BMW mellett más ügyfelek és részvényesek, elsősorban a VW Csoportból, szintén a Northvolt mellett döntöttek. A Scania speciális teherautó akkumulátorcellákat vásárol, míg a Porsche várhatóan a Northvolt celláira támaszkodik a 718 Boxster/Cayman közelgő, teljesen elektromos generációja esetében.

A Northvolt elkötelezett a németországi terjeszkedés mellett

A Northvolt németországi szóvivője a szintén építés alatt álló heidei (Schleswig-Holstein) gyárral kapcsolatos alapvető kételyeket is igyekezett eloszlatni: a vállalat elkötelezett a németországi terjeszkedés mellett. A termelés felfuttatásának ütemtervét a jelek szerint felülvizsgálják.

Eredetileg 2026-tól gyártották volna az első cellákat Heide-ben. A BMW Skellefteå-ból származó prizmás cellákra vonatkozó, törölt megrendelése nyomán azonban kiderült, tárgyalások folynak arról, hogy a BMW-t a jövőben hengeres cellákkal lássák el Heide-ből.

A göteborgi gyárról, amelyet a Volvóval együttműködve építenek, még nem nyilatkoztak. Mivel azonban itt is van egy nagy megrendelő, meglehetősen valószínűtlennek tűnik, hogy a Northvolt teljesen lemond a gyárról.

Vigyázniuk kell a pénzükre

A Northvolt nemcsak tovább terjeszkedhet, hanem a pénzére is vigyáznia kell. A gyártó 2023-ban megháromszorozta veszteségeit. A Northvoltnak folytatnia kell a beruházásokat, hogy a svédországi termelési problémákat kézben tarthassa, és megépíthesse az új gyárakat. Ugyanakkor a vállalat, amely különösen tiszta „Made in Europe" akkumulátorokkal akar kitűnni a konkurenciától, ki van téve az egyre olcsóbb (és elérhető) ázsiai cellák versenyének.

A médiában összefüggésbe hozzák az elektromos autók jelenlegi regisztrációs számaival is. A Northvolt azonban valószínűleg hosszú távon gondolkodik, és valójában az elektromos autók regisztrációja Európában csak Németországban és Olaszországban csökkent – a többi országban az elektromobilitás továbbra is növekszik. Carlsson elmondta, hogy a vállalatnak jobban kell összpontosítania az alaptevékenységére. A vállalat célja, hogy az évtized végére 25 százalékos piaci részesedést érjen el Európában – írja az electrive.com.

Tetszett ez a hír? Értesüljön elsőként a járműipari történésekről, iratkozzon fel az autopro.hu hírlevelére az alábbi linken!

Hirdetés

Kiemelt Partnereink